De Nederlandse profvoetballers horen vandaag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen, of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Dat laatste lijkt te gaan gebeuren.
De voetballers zitten, net als bijna iedereen in het land, al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
De kans dat de maatregelen, die tot en met 6 april gelden, worden opgeheven, is echter heel klein. Verlenging ligt eerder in de lijn der verwachting. Die berichten druppelden maandagmiddag al binnen. Zodra het kabinetsbesluit wereldkundig is gemaakt, zal ook voetbalbond KNVB met een verklaring moeten komen.
De drie scenario's
De KNVB maakte vorige week bekend dat in Zeist wordt gewerkt met drie scenario's.
1. De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek).
2. De competities worden uitgespeeld na 30 juni.
3. De competities worden niet uitgespeeld.
Het eerste scenario is na een verlenging van de nationale maatregelen vrijwel zeker niet meer haalbaar. De spelers moeten namelijk eerst weer twee weken kunnen trainen voordat de competitie hervat kan worden.
Alleen een ingekort programma lijkt de competitie dan nog te kunnen redden. Er staan voor sommige clubs nog negen duels op het programma. Daar komen de nacompetitie en bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht nog bij.
Aflopende contracten
Voor het tweede scenario is nog flink wat werk nodig. Wereldvoetbalbond FIFA bekijkt of het juridisch mogelijk is om competities door te laten gaan tot na 30 juni, officieel de laatste dag van het seizoen en ook het moment waarop veel contracten aflopen.
De Premier League is met eenzelfde plan bezig. Volgens de Britse krant The Independent ligt er een plan om het slot van de Engelse competitie in z'n geheel in Londen en het midden van Engeland af te werken. De resterende wedstrijden zouden in de maanden juni en juli snel achterelkaar in lege stadions gespeeld moeten worden.
Mattijs Manders, directeur van de eredivisie, doet er alles aan om de competitie in Nederland alsnog tot een goed einde te brengen. Hij voerde vorige week donderdag overleg met European Leagues, de koepelorganisatie waarbij veel Europese competities zijn aangesloten.
"Ik heb daar expliciet de vraag gesteld of er competities zijn die met de gedachte spelen om te stoppen met dit seizoen. Niemand zei 'ja'. Alle landen in Europa proberen toch tot een eerlijke eindstand te komen", aldus Manders.
Verdeling prijzen
Bij het derde scenario, waarin de eredivisie helemaal niet meer uitgespeeld wordt, is de grote vraag hoe de prijzen zullen worden verdeeld.
Wie bijvoorbeeld wordt er uitgeroepen tot landskampioen? Ajax en AZ staan in punten gelijk, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo. Móét er wel een kampioen komen?
Wie krijgen de tickets voor de Europa League? En wat te doen met de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht?
Stand/verdeling Europese tickets bij stopzetten eredivisie/bekertoernooi
Ajax | Groepsfase Champions League |
AZ | Voorronde Champions League |
Feyenoord | Groepsfase Europa League |
PSV en Willem II | Voorronde Europa League |
Winnaar bekerfinale | Groepsfase Europa League |
Spelersvakbond VVCS kwam vorige week met een opmerkelijk geluid. VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko ziet liever niet dat de competitie nog wordt uitgespeeld. "Waarom moet je de gezondheid van spelers riskeren, onnodig risico nemen en mensen onder druk zetten?"
Ook de spelers zien een terugkeer op de velden niet zitten zolang de coronapandemie voortduurt. "Ze zeggen: waarom moeten wij ons leven riskeren en het leven van onze gezinsleden op het spel zetten? Dat is een hele duidelijke boodschap", aldus Levchenko.
Amateurvoetbal
De uitspraken van het kabinet vandaag zullen ook van groot belang zijn voor het Nederlands amateurvoetbal. Sommige competities kunnen misschien toch nog uitgespeeld worden.
"Tot en met 30 juni zou dat kunnen en tot 1 juni dan zonder publiek", zei de KNVB eerder. Aannemelijk is dat dan alleen eerste elftallen en eventueel geselecteerde jeugdteams nog in actie komen.
Bij sommige amateurclubs worden alle bewegingen in Zeist nauwlettend gevolgd. Bij OSS '20 bijvoorbeeld. De Brabantse club staat, nota bene in het jubileumjaar, in de derde divisie (zondag) maar liefst veertien punten voor op de nummer twee.
OSS '20 hoopt bij een eventuele streep door de competitie op een 'Belgisch scenario'. De Belgische voetbalbond maakte vorige week vroegtijdig een einde aan het amateurseizoen en liet de nummer één van de ranglijst promoveren.
Mattijs Manders zei zondag bij Studio Sport dat het uitspelen van de competitie met publiek steeds minder realistisch wordt. "Het moet nu eigenlijk helemaal niet over voetbal gaan. Maar goed, het streven is om de competitie uit te spelen, we proberen op allerlei manieren om dat mogelijk te maken."