Eindelijk staan Mike Tyson (53) en George Foreman (71) tegenover elkaar in de ring. Het duel tussen de twee bokslegendes wordt groots aangekondigd door de bookmakers, op dit langverwachte affiche kan dan ook naar hartenlust worden ingezet. En dan blijkt het ineens te gaan om een computersimulatie. Maar dat mag het spelplezier niet drukken.
Wedkantoren worden tijdens deze bijna sportloze periode steeds inventiever om de zaak draaiende te houden. Als er niks meer te wedden valt op sport, dan organiseer je als bookmaker toch gewoon zelf evenementen? Wedden op een virtuele wedstrijd, de mogelijkheden zijn tegenwoordig grenzeloos.
Zorgwekkend
En zo dendert deze miljardenindustrie gewoon door, coronacrisis of niet. Chiel Warners, nationaal coördinator matchfixing, vindt de huidige ontwikkelingen zorgwekkend.
In Engeland bemoeit zelfs de politiek zich er al mee. Politici roepen wedkantoren op deze praktijken in te perken, hoe moeilijk ze het ook hebben tijdens deze crisis waarin ze miljoenen aan omzet mislopen.
Om even een indicatie te geven van de omvang van de online gokindustrie: op een wedstrijd in de eredivisie wordt gemiddeld ruim achttien miljoen euro ingezet. Per wedstrijd dus. Hoe bescheiden de Nederlandse competitie op internationaal vlak ook is.
De handel dreigt nu volledig stil te vallen. Het ene na het andere toonaangevende sportevenement wordt afgelast. Het aanbod wordt met de dag kariger. En dus wordt de lat steeds lager gelegd om de doorgewinterde gokker nog van een verzetje te voorzien. Op bijna alles wat zich nu nog in sportkleding voortbeweegt, kan worden ingezet.
Onbekende Russen
Het gevolg: zelfs amateurcompetities als de Russische Lyubitelskaya Liga komen in beeld. Twee onbekende Russen slaan een balletje in een gymzaal, voor de vorm te volgen via een korrelige livestream. Het is tennis op zo'n laag niveau, dat het zelfs buiten bereik valt van de integriteitscommissie (TIU) van de internationale tennisfederatie. Maar er kan grof op worden gewed.
Intussen slaat ene Sergey Proshin een dubbele fout. Ongeïnspireerd. Zich totaal niet bewust van de belangen, zo lijkt het.
"Dit gaat buiten ons om", laat de TIU weten, dat de verantwoordelijkheid afschuift op de tennissers zelf. "Spelers moeten zich bewust zijn van de risico's. Van de mogelijkheid dat ze worden benaderd door een gokker of iemand anders die een wedstrijd wil manipuleren."
Bij de dubbele fout van Sergey Proshin worden de nodige vraagtekens geplaatst over het niveau:
"Amateursporters zijn vatbaar als iemand ze benadert", waarschuwt nationaal coördinator matchfixing Warners, die het wedden op dat soort obscure duels afraadt. "Zo'n competitie is niet of nauwelijks gemonitord, dus er zitten allerlei risico's aan die je normaal gesproken niet hebt."
Er is deze dagen zelfs een tafeltennistoernooi op poten gezet, alles om het spelaanbod maar weer een beetje op te vijzelen. Bekende spelers lijken van ondergeschikt belang, als er maar leven in de brouwerij blijft.
Verdienen aan coronacrisis
Natuurlijk kan er ook flink geld worden verdiend aan de coronacrisis, voor wie de ernst van de situatie het beste kan inschatten.
Wanneer gaan de scholen weer open? Wanneer wordt het voetbal in de Premier League hervat? Hoeveel grand slams worden er dit jaar nog getennist? Wie het antwoord op die vragen denkt te weten, kan een gokje wagen. Maar dat is voor de lange termijn, wie wil er zo lang op zijn geld wachten?
Tot die tijd wordt alles mooier gemaakt dan het is. Onder het kopje 'international football' bij de wedkantoren zitten nu niet meer de Italiaanse Serie A en de Duitse Bundesliga, maar competities als de Primera División van Nicaragua.
"Steeds meer mensen zoeken in deze tijd afleiding in het gokken", hekelden de Engelse parlementsleden Carolyn Harris, Iain Duncan Smith en Ronnie Cowan de handelswijze van de grote wedkantoren.
Ze vinden dat de bookmakers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en niet hun klanten moeten meeslepen in deze crisis door bijvoorbeeld veel reclame te maken voor een bezoekje aan een online casino. Of, misschien wel erger, de mensen met behulp van nepaffiches van grote sportwedstrijden feitelijk knollen voor citroenen te verkopen.
Strenge criteria
In Nederland hoeft de politiek zich niet zo sterk te roeren, omdat wedden op sport hier vooralsnog alleen legaal is via de Nederlandse Loterij. Competities moeten voldoen aan strenge criteria, voordat ze worden opgenomen in het programma.
"Wij bekijken de mate van professionaliteit van de competitie, of er bijvoorbeeld in het verleden problemen zijn geweest met de competitie of met een van de clubs. We kijken of de competitie is aangesloten bij de wereldvoetbalbond FIFA", laat de organisatie van de aloude Toto weten.
De eerlijke speler is overigens nog niet helemaal verloren. Voor wie officieel een wedje wil leggen: in Wit-Rusland en dus ook Nicaragua wordt nog gevoetbald en ook de basketbalcompetities van Taiwan en Tadzjikistan liggen nog niet stil.