Mbo'ers balen van stage- en examenuitstel, maar laptoples heeft ook voordelen
Hoe kan ik mijn opleiding afmaken als ik geen stage kan volgen of examen kan doen? Mbo-studenten vrezen de gevolgen nu scholen voorlopig dichtblijven vanwege het coronavirus. Een fors deel van de ruim een half miljoen mbo'ers kan sowieso lastig alle onderdelen van hun opleiding vanuit huis doen.
Zoals Sanne Huitema (20) , Nynke Alma (18) en Femke Visscher (18). Zij volgen de mbo-opleiding tot onderwijsassistente en zitten in hun examenjaar. "Wij hebben veel praktijkexamens op school, maar die is nu dicht en we weten niet voor hoelang", zegt Sanne.
"Ook hebben we praktijkopdrachten die wij op stage moeten uitvoeren, wat dus niet kan", vult Nynke aan. Alle onzekerheid gooit roet in het eten voor hun plan om straks door te stromen naar de pabo. "Tot 1 juni zijn alle evenementen afgelast, hoe zit dat met de toelatingstoetsen? Anders kunnen we niet aan het hbo beginnen."
Dinsdagavond liet minister Slob blijken dat scholen ook na 6 april waarschijnlijk gesloten blijven. Alle fysieke examens zijn voorlopig uitgesteld. Dinsdag wil het kabinet definitief besluiten wat er na 6 april moet gebeuren.
Stress en extra kosten
De drie studiegenoten vrezen dat ze fikse studievertraging op zullen lopen. "We hebben volgens mij uitstel tot januari, maar daar zit ik niet op te wachten", zegt Femke. "Ik wil me dan al helemaal focussen op het hbo." Nynke: "Ik ben vooral bang voor de stress en bijkomende kosten. "Stress hebben we nu al genoeg", springt Sanne haar bij.
De 20-jarige Henk Wesseling volgt de mbo-opleiding tot zelfstandig werkend kok. Op papier werkt hij vier dagen per week in een restaurant en heeft hij een dag les op school. Tenminste: zo was het voor de corona-uitbraak.
"Het werk ligt stil en ik heb voor de opleiding in principe niet veel meer te doen behalve praktijkexamen. Dus het is balen dat de examens worden uitgesteld, maar we moeten het ermee doen."
Hij vindt het terecht dat school gesloten is, gezien de dreiging van het virus. Vanzelfsprekend hoopt Henk wel dat hij zo snel mogelijk zijn studie kan afronden. "Het is een beetje onduidelijk hoelang dat nog duurt en ik weet niet of het extra geld gaat kosten. Gelukkig krijg ik wel doorbetaald van mijn baan, dus ik heb tenminste een inkomen."
'Thuis studeren geeft juist rust'
Nikita Gouw (21) is tweedejaars student aan de mbo-opleiding juridisch dienstverlener. Zij hoeft nog geen eindexamen te doen, maar wel gewone examens en die zijn uitgesteld tot na de meivakantie. Ook Nikita vraagt zich af hoelang het uitstel uiteindelijk duurt, maar het bevalt haar eigenlijk wel om thuis de opleiding te volgen.
"Ik merk dat het voor mezelf veel rust geeft. Normaal heb ik een vrij drukke klas en ik kan me nu heel goed concentreren. Je hoort bij een online les alleen de docent in plaats van iedereen die door elkaar praat."
Nikita noemt het geluk dat ze al in februari haar stage heeft afgerond. "Voor mij als tweedejaarsstudent is het sowieso een stukje makkelijker om examens door te schuiven. Maar ik snap dat het lastig is als je in het laatste jaar zit."
De belangenorganisatie voor mbo-studenten, JOB, bevestigt dat veel mbo'ers vragen hebben over het uitstel van hun stage of examens. Ook komt er kritiek binnen over de omschakeling naar thuislessen.
"Wij horen overwegend positieve reacties, maar realiseren dat er sprake is van kinderziektes", zegt Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad. De inzet is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk studenten voor de zomervakantie toch hun diploma's te kunnen laten halen, maar dat is volgens de raad een uitdaging.
"Je kunt je voorstellen dat een opleiding voor grafische vormgeving bijvoorbeeld makkelijker online uit te voeren is dan voor de opleiding tot timmerman."
Ook voor deze leerlingen van de opleiding Brood en Banket is thuisonderwijs niet ideaal: