NOS Nieuws

'Volwaardig diploma of niet, het voelt toch niet helemaal af'

  • Melvin Captein

  • Melvin Captein

Door het schrappen van de centrale eindexamens vanwege corona, moeten scholen op basis van de schoolexamens beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Voor de ene leerling zijn de slagingskansen daarmee groter geworden, voor de ander juist kleiner.

Zelfs leerlingen die zo goed als zeker zijn geslaagd, reageren niet altijd blij:

Scholieren triest over schrappen examens: 'hier ben je sinds de eerste mee bezig'

Op sommige plekken werd vanmiddag al de traditionele vlag met rugzak al uitgehangen. Door Elaine Meijerink (17) in haar woonplaats Odijk bijvoorbeeld. "Het is nog niet officieel natuurlijk, maar ik en mijn vriendinnen staan er goed voor en we denken dat we het redden."

De vlag was vooral bedoeld om samen een vrolijk moment te hebben. "Dit is een belangrijke tijd in ons leven. We keken ernaar uit elkaar te steunen bij de eindexamens, en na afloop te feesten. Nu dat niet meer gaat, is dit een manier om onze opluchting te delen. Iets positiefs, even een oppepper."

Bij Else Rossing (17), die naar school gaat in Breukelen, hangt de vlag er goed bij, maar gaat hij nog niet uit. "Vanmorgen leek het er even op dat we ook de laatste schoolexamens niet meer hoefden te maken. Toen dacht ik al geslaagd te zijn voor mijn vwo-diploma."

Maar na de persconferentie van minister Slob weet ze dat ze haar laatste ronde schoolexamens nog wel moet afmaken voor de eindbeoordeling. "Het is dus nog niet officieel, maar ik sta er wel goed voor."

Toch heeft Else een heel dubbel gevoel. "We krijgen wel een volwaardig diploma, maar het voelt toch alsof je het niet écht hebt afgemaakt. Je leeft hier enorm naar toe, en dan is er geen echt einde van die weg."

De examenreis die ze met haar vriendinnen al had geboekt, gaat waarschijnlijk ook niet door, net zomin als veel feestjes. "Dat is echt heel gek, je wilt je schoolperiode gedenkwaardig kunnen afsluiten en dat gaat nu niet."

Op haar school staat een groot deel van de leerlingen op dit moment op zakken. "Zij rekenden erop dat ze het nog konden goedmaken met resterende schoolexamens en de centrale examens. Voor hen is het nu heel onzeker."

3,5 voor Duits

Dat geldt bijvoorbeeld voor haar klasgenoot Frank van der Schaft (18). "Ik sta er niet supergoed voor. Ik had erop gerekend mijn cijfers op te krikken bij het centraal examen."

Voor Duits staat hij momenteel het laagst, een 3,5. "Dat is op basis van toetsen die gingen over spreken en schrijven. Bij het centraal examen stond vooral ook het lezen centraal, waar ik een stuk beter in ben. Als dat nu niet meetelt, voelt het alsof ik niet helemaal eerlijk word afgerekend."

Minister Slob liet wel weten dat leerlingen die op basis van schoolexamens niet slagen een herkansing krijgen of in beroep kunnen gaan. Daar gaat Frank niet van uit, hij hoopt het goed te maken in de laatste schoolexamenronde. "Dat geldt ook voor een aantal vrienden van mij, maar anderen hebben nu juist betere kansen. De reacties op school zijn heel gemengd."

Over één ding zijn hij en zijn vrienden het wel eens: de duidelijkheid doet hen goed. "Het was lang onzeker, dus ik ben opgelucht dat ik weet waar ik aan toe ben. En hoe het ook eindigt, het is zeker niet het einde van de wereld. Er zijn veel ergere dingen gaande op het moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl