Sven Kramer, Kjeld Nuis en Patrick Roest
NOS Schaatsen

Op zoek naar magische grens bij WK afstanden: 'Onder de 1.40 was ondenkbaar'

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Natuurlijk straalde hij. Een jongensdroom was het, door hem 'echt niet verwacht' en van 'een geweldig niveau'. Kjeld Nuis zei het allemaal na zijn wereldrecord op de 1.500 meter, een klein jaar geleden.

En toch sprak hij ook de woorden 'zo zonde' en 'het had echt gekund' in zijn eerste reactie. Want het allerliefst was Nuis nóg sneller geweest en had hij als eerste man ooit de barrière van 1 minuut 40 geslecht. "1.39 zat erin", vond Nuis.

Dit weekeinde kan het alsnog gebeuren, tijdens de wereldkampioenschappen afstanden in Salt Lake City. Nuis naderde de grens vorig jaar tot op 17 honderdsten.

Bekijk hieronder de ontwikkeling van het wereldrecord op de 1.500 meter en de 1.000 meter, beide in handen van Nuis:

  • nos
    De ontwikkeling van het wereldrecord op de 1.000 meter
  • nos
    De ontwikkeling van het wereldrecord op de 1.500 meter

"Onder de 1.40 rijden, dat was ondenkbaar." Erben Wennemars kan het weten, hij was in 1997 de eerste man die onder de 1.50 dook.

"Dat was in de zomer, die tijd werd niet erkend. Maar het was echt iets speciaals, want er was heel veel aandacht voor. Barrières zijn nu eenmaal bijzonder, neem Hiroyasu Shimizu die als eerste onder de 35 seconden reed op de 500 meter en een paar jaar terug ging het onder de 34 seconden", aldus de voormalig schaatser en NOS-analyticus.

Ik vind dat ze de grootste schaatsster aller tijden is, ze verdient het om een wereldrecord te rijden.

Annamarie Thomas over Wüst

Een Nederlander die er ooit in slaagde een indrukwekkende grens te doorbreken was Jochem Uytdehaage. Tijdens de Olympische Spelen van 2002 reed hij de tien kilometer in minder dan dertien minuten: 12.58,92.

"Ik heb er zelf niet zo bij stilgestaan toen, maar wilde gewoon zo snel mogelijk rijden. Pas tijdens die rit heeft Gerard Kemkers me erop gecoacht."

"Maar dat het bijzonder is, blijkt wel, want ik word er nog steeds mee geassocieerd. Ik word nog altijd aangekondigd als de man die voor het eerst onder de dertien minuten reed."

2002: Jochem Uytdehaage viert zijn olympische titel op de 10 kilometer

Donderdag kan er al een grens worden doorbroken, één net zo bijzonder als die van Uytdehaage achttien jaar geleden. Het wereldrecord op de vijf kilometer bij de mannen is de zesminutengrens serieus genaderd. Ted-Jan Bloemen zette de klok in 2017 stil na 6.01,86.

"Patrick Roest heeft nu een heel reële kans, al denk ik dat Sven Kramer ook erg goed weet waar hij mee bezig is", zegt Uytdehaage.

Rijden op wereldrecordsnelheid

Kramer maakte van zijn vijf kilometer in de B-groep afgelopen weekeinde een drie kilometer. Vijf ronden voor het einde stopte hij ermee, terwijl hij onder het schema van de mondiale toptijd reed.

Wennemars: "Hij kan zeven rondjes op wereldrecordsnelheid rijden, bovendien deed hij het met een aflopend schema. Hij had aan het einde nog wat over, dus hij kan er ook tien op die snelheid rijden. Daar moeten er nog 2,5 bij."

De ontwikkeling van het wereldrecord op de 5.000 meter

Nuis was in maart 2019 de laatste Nederlandse man die een wereldrecord reed. De laatste Nederlandse vrouw die daarin slaagde, was Annamarie Thomas, bijna 21 jaar geleden alweer. Op 20 maart 1999 reed ze in Calgary een mondiale toptijd op de 1.500 meter.

"Bij het WK allround in Hamar, een maand daarvoor, had ik het record al op een honderdste genaderd. Toen wist ik: ik moet naar Canada en dan rijd ik het. Dan moet je het nog wel doen natuurlijk."

Bij recordwedstrijden kort na het seizoen klokte Thomas 1.55,50, een tijd die bijna twee jaar standhield.

Februari 1999: Annamarie Thomas wint de 1.500 meter op de WK allround

Dat Thomas nog altijd de laatste Nederlandse met een wereldrecord is, komt volgens haar vooral door de ijzersterke internationale concurrentie.

"Na mij kwam Cindy Klassen en je hebt Brittany Bowe, Heather Richardson en nu Miho Takagi. En op de lange afstanden al heel lang Martina Sábliková. Ireen Wüst kwam er gewoon niet aan."

'Ze verdient een wereldrecord'

Uytdehaage: "Wüst heeft alles gewonnen wat er te winnen viel, maar ze reed nog nooit een wereldrecord. Ik zou het haar gunnen."

Dat doet Thomas ook. "Ik vind dat ze de grootste schaatsster aller tijden is en die verdient het om een wereldrecord te rijden.

2007: Wüst pakt in Salte Lake City haar allereerste gouden plak op de WK afstanden, op de 1.500 meter

Wüst sprak vorig seizoen en aan het begin deze winter opnieuw de wens uit van het wereldrecord. Volgens Wennemars is het de kunst er deze week zo min mogelijk over na te denken.

"Wij kunnen er mooi over praten, maar als schaatser moet je gewoon je taken uitvoeren. Als schaatsers er te veel over praten, is de kans minder groot dat het lukt."

Uytdehaage: "Ik denk dat er een verschil zit tussen het willen winnen van een afstand en het wereldrecord willen breken."

"Voor het eerste moet je de snelste zijn, voor het tweede een schema rijden, ongeacht je tegenstanders en de omstandigheden. Dat is iets anders, het vergt een andere mentale voorbereiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl