Alisja Winkel
redacteur Bureau Washington
Alisja Winkel
redacteur Bureau Washington
Na de Democratische voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en Nevada is vandaag South Carolina aan de beurt. Het is de laatste voorverkiezing in een reeks van kleine staten voorafgaand aan Super Tuesday. In South Carolina staan de kandidaten voor een nieuwe uitdaging: hier is het de stem van de zwarte kiezer die de uitslag bepaalt.
Waar Iowa en New Hampshire een overwegend witte bevolking hebben, wonen in South Carolina veel zwarten. Daarom is het voor de kandidaten van groot belang om hier de winst te pakken. Wie wint in South Carolina, zet zichzelf op de kaart bij zwarte kiezers in heel Amerika.
Lang leek het erop dat Joe Biden als winnaar uit de bus zou komen in South Carolina; hij stond het afgelopen half jaar bovenaan in de peilingen. Veel zwarte kiezers steunen hem vanwege zijn jarenlange ervaring als senator, zijn inzet voor zwarte Amerikanen en zijn rol als vice-president van president Barack Obama.
Voorsprong slinkt
Biden rekent daarom op winst in South Carolina, maar zijn voorsprong in de peilingen is de laatste weken steeds verder geslonken. Het verslaan van Trump is prioriteit nummer één voor Afro-Amerikaanse kiezers, zo blijkt uit kiezersonderzoeken.
Door de slechte resultaten in Iowa en New Hampshire twijfelen steeds meer zwarte kiezers of Biden de beste kandidaat is. Bernie Sanders profiteert daarvan. Hij schoot de afgelopen weken omhoog in de peilingen in South Carolina.
Bovendien tekent zich een scherpe generatiekloof af onder zwarte kiezers, zegt Micah Jenkins (31) van de Young Democrats of South Carolina (YDSC). "De oude generatie is trouw aan Joe Biden vanuit nostalgie voor president Obama. Jonge zwarte kiezers zoeken juist iemand die hun dagelijkse problemen begrijpt."
Die kloof gaat dwars door zwarte families in South Carolina. Zo sprak Jim Clyburn, een prominente en invloedrijke Democraat, zijn steun uit voor Joe Biden, terwijl zijn kleinzoon campagne voor Pete Buttigieg voert.
Niet verrassend, vindt Jenkins: "Onze generatie krijgt het minder goed dan de vorige. Veel jongeren geloven gewoon niet dat Biden de kandidaat is die dit kan veranderen en zij scharen zich daarom achter een andere kandidaat."
Voor YDSC-vrijwilliger Terrence (34) komt de verdeeldheid onder zwarte kiezers niet uit de lucht vallen. "In 2012 stonden zij allemaal achter president Obama, maar in 2016 was er verdeeldheid over de keuze tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Die verdeeldheid is nu geëvolueerd tot een generatiekloof."
De meeste kandidaten zeggen wat ze denken dat wij als zwarte kiezers willen horen.
Zwarte Amerikanen zijn een prominent kiezersblok binnen de Democratische partij, maar recent kiezersonderzoek wees op onvrede over hun positie binnen de partij. Zo gaven kiezers aan dat de partij te vanzelfsprekend rekent op hun steun.
Barack Obama wist duizenden jonge en oude zwarte kiezers op de been te brengen, omdat ze zich herkenden in zijn verhaal en politieke boodschap. Juist door die herkenning wist Obama een historisch hoge opkomst te genereren. Tot nu toe lijkt het er echter op dat geen van de huidige kandidaten deze verenigende 'Obamafactor' bezit.
Jenkins: "De meeste kandidaten zeggen wat ze denken dat wij als zwarte kiezers willen horen, maar ze beloven geen structurele veranderingen. Daar zijn wij als jongeren wel naar op zoek."
Maken of breken
Komende dinsdag is het Super Tuesday, als veertien Amerikaanse staten tegelijk hun voorverkiezing houden. De uiteindelijke winnaar in South Carolina kan niet automatisch rekenen op steun van zwarte kiezers in de andere staten, maar het is wel een goede manier om op hun radar te komen.
Voor Joe Biden is de uitslag het belangrijkst: South Carolina kan zijn campagne maken of breken. Zonder grote winst is Bidens kandidatuur een verloren zaak.