Daisy Mohr aan het werk in Teheran. In Iran zijn vrouwen verplicht om hun hoofd te bedekken
NOS Nieuws

Overal posters van Soleimani, maar niet iedere Iraniër is uit op wraak 

Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr komt al sinds 2004 in Teheran, ieder jaar wel een of twee keer. Maar niet vaak hing er in de Iraanse hoofdstad zo veel spanning in de lucht als nu, vertelt ze, een paar dagen na de Amerikaanse liquidatie van generaal Soleimani van de Iraanse Revolutionaire Garde.

"Veel Iraniërs verwachten een wraakactie, maar niemand weet wanneer en hoe", aldus Mohr, die gisteravond in Teheran aankwam en vandaag met verschillende inwoners sprak. "En zoals dat in het Midden-Oosten vaker gaat: als er oorlog dreigt - of als die zelfs al bezig is - blijft het gewone leven doorgaan."

Op straat waren mensen dan ook bereid om hun mening over de situatie te geven:

'Ik wil wraak, maar geen oorlog. Hoe? Geen idee'

En dus ziet Mohr vanuit het raam van haar hotelkamer winkeltjes die gewoon open zijn, net als scholen en universiteiten. "Ik zie kinderen spelen in de speeltuin, mensen doen boodschappen of gaan naar hun werk. Dat moet ook wel. Je kunt moeilijk thuis gaan zitten wachten."

Begrafenis

Honderden kilometers verderop, in de stad Kerman, zou generaal Soleimani vandaag worden begraven. Maar onder de tienduizenden aanwezigen brak grote paniek uit. In het gedrang kwamen volgens de Iraanse staatstelevisie minstens vijftig mensen om het leven, ruim 200 mensen raakten gewond. De begrafenis is daarom uitgesteld.

Ook in Teheran gingen mensen gisteren massaal de straat op, voor de uitvaartplechtigheid van de geliquideerde generaal. De staatstelevisie had het over miljoenen Iraniërs. Vandaag lijken zij in Teheran het 'gewone' leven weer te hebben opgepakt. "Het is hier niet anders dan anders", vertelt Mohr. "Behalve dan dat er overal posters van Soleimani hangen. En hier en daar zijn tentjes opgezet met posters erop, waar mensen thee uitdelen en religieuze muziek draaien. Daar kunnen Iraniërs Soleimani de laatste eer bewijzen."

De hele wereld zit op het puntje van zijn stoel.

Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr

De Iraanse generaal kwam vrijdag om het leven bij een gerichte Amerikaanse raketaanval in Irak. Hij stond sinds eind jaren 90 aan het hoofd van de elite-eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde. Ook was hij een sleutelfiguur in de Iraanse steun aan buitenlandse terreurbewegingen als Hezbollah en Hamas. De VS houdt hem onder andere verantwoordelijk voor de dood van honderden Amerikanen.

De situatie tussen de VS en Iran is al langere tijd aan het escaleren, zegt correspondent Mohr. "Maar deze gebeurtenis zet de boel nu enorm op scherp. De manier waarop in Iran over wraak wordt gesproken, is heel serieus. Het is moeilijk voor te stellen dat ze niets gaan doen. Als ze inderdaad tot actie overgaan, zal er weer een reactie van de VS komen. En wat dan? De hele wereld zit op het puntje van zijn stoel."

Geen wraak

Ook Iraniërs maken zich natuurlijk zorgen, benadrukt Mohr. "Vandaag riep een hooggeplaatste Iraanse generaal wederom op tot wraak. Maar hier op straat hoor ik andere geluiden. Iraniërs vertelden me dat ze niet zitten te wachten op verdere escalatie van het conflict, omdat hun leven nu al zwaar genoeg is. Ze lijden onder de economische sancties."

Daarom hopen veel Iraniërs dat het relatief rustig blijft, aldus Mohr. "De mensen die ik sprak, zeiden dat ze niet uit zijn op wraak. Ze hopen niet dat dit uitloopt op een regelrechte oorlog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl