Dodental bij uitvaart Soleimani opgelopen tot 56; begrafenis hervat
Het dodental bij de uitvaart van de geliquideerde Iraanse generaal Soleimani is opgelopen tot 56, meldt de Iraanse staatstelevisie. Onder de menigte die in zijn geboortestad Kerman afscheid wilde nemen, brak vanochtend paniek uit, waardoor mensen in het gedrang raakten en werden vertrapt. Er zijn meer dan 200 gewonden.
In de Zuid-Iraanse stad waren honderdduizenden mensen op de been voor de begrafenis van Soleimani op het 'martelarenkerkhof'. De uitvaart werd live op de televisie uitgezonden, maar beelden van de massapaniek werden niet getoond. Het is ook niet duidelijk waardoor de paniek ontstond.
De begrafenis van Soleimani werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. De autoriteiten vroegen de weg vrij te maken, zodat de begrafenis kon doorgaan. Pas uren later kwam het lichaam op het kerkhof aan. Daar is de begrafenis hervat.
De uitvaart ging gepaard met nieuwe dreigementen aan het adres van de VS, die Soleimani vorige week liquideerde. "We zullen wraak nemen en consequent en hard zijn, zodat de Amerikanen hun daad betreuren", zei de opperbevelhebber van de Revolutionaire Garde, Hussein Salami. De massa beantwoordde zijn woorden met uitroepen als "wraak, wraak" en "Allahoe akbar".
Vanochtend vroeg kwam de kist met het lichaam van Soleimani aan in de stad:
Soleimani was sinds eind jaren 90 leider van de elite-eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde en wordt door veel Iraniërs beschouwd als nationale held. Hij werd vorige week op 62-jarige leeftijd door de Amerikanen geliquideerd bij een luchtaanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Volgens de Verenigde Staten was hij een terrorist, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de dood van veel Amerikanen en onlangs nog van honderden Iraanse demonstranten. Amnesty International zegt dat het optreden van politie en leger tijdens de anti-regeringsdemonstraties in november meer dan 1500 mensen het leven heeft gekost. Minister Bijleveld van Defensie noemde de generaal gisteravond bij Op1 mede daarom "een echte boef" en toonde begrip voor de Amerikaanse actie.
De afgelopen dagen maakte de kist met het lichaam van Soleimani een tour door Iran, onder meer langs de voor sjiieten heilige steden Mashhad en Qom. Gisteren trok het afscheid in de hoofdstad Teheran naar schatting zeker 1 miljoen mensen. De hoogste Iraanse leider Khamenei leidde daar huilend een gebed.
Correspondent over sentiment
In Teheran hangen overal posters van de omgekomen generaal, zegt correspondent Daisy Mohr die vanmorgen in de hoofdstad aankwam. "Daar staat 'wraak'. Dat sentiment voert hier wel de boventoon."
Mohr sprak in het NOS Journaal over het "meest gespannen moment dat ik hier ooit ben geweest":
Mohr gaat vandaag de straat op om zoveel mogelijk Iraniërs te spreken over Soleimani en de opgelopen spanningen in de regio. "Ik ben heel benieuwd wat zij mij kunnen vertellen en ook waarover ze het niet durven hebben met een buitenlandse journalist met camera en microfoon."