Volleybalbond droomt hardop: ook WK voor mannen moet naar Nederland
Nederland moet langzaamaan terug naar de internationale volleybaltop. Joop Alberda, technisch directeur van volleybalbond Nevobo, zal niet rusten voordat hij dat bereikt heeft. "Het vergt nogal wat investeringen en arbeid, maar die visie is aanwezig bij de Nevobo. Dat voel ik heel sterk."
Het is begin januari 2020. Geen Nederlandse volleyballer, noch in de zaal noch in het zand, heeft zich al officieel geplaatst voor de Olympische Spelen. En komende week strijden zowel de mannen als de vrouwen in kwalificatietoernooien om het laatst mogelijke ticket voor Tokio.
OKT in Apeldoorn
Maar Alberda heeft het over een masterplan, een vaste plek voor Nederland op de Spelen en over het binnenhalen van grote toernooien. Het eerste wordt vanaf dinsdag in Apeldoorn gespeeld; het OKT dat de vrouwen, vierde op de Spelen van Rio vier jaar geleden, alsnog in Tokio moet zien te krijgen. "We hebben het publiek nodig als een soort zevende speler."
Luister hier naar een interview met Alberda over de ambities om grotere toernooien naar Nederland te halen:
De organisatie van een dergelijk kwalificatietoernooi is niet goedkoop. De bond maakte een afweging wat duurder was: een OKT in eigen land organiseren of het mislopen van de Spelen. "Maar dat is heel moeilijk te meten..."
Alberda dacht in een breder verband. "De maatschappelijke impact van volleybal is altijd groot. Het is een sport die, zodra het even boven het maaiveld uitsteekt, iedereen toch altijd enthousiasmeert. Want de meeste Nederlanders hebben wel gevolleybald."
Het was ook die gedachte die de aanzet gaf tot het binnenhalen van het WK voor vrouwen in 2022. Nederland organiseert dat toernooi samen met Polen. "We zijn met een heel groot masterplan bezig om te kijken of we volleybal de leading indoorsport kunnen maken."
Alberda raakt erdoor in vervoering. "Dat WK is een geweldig groot toernooi, het grootste vrouwentoernooi ter wereld. Het is dan ook belangrijk dat we in de aanloop daarnaar nu de Olympische Spelen halen. Dus de organisatie van dit OKT is geen geïsoleerd project. We kijken verder."
Ook bij de mannen zijn er ambities. "We willen in 2026 het WK voor mannen naar Nederland halen. Samen met Polen."
'Ontwikkeling nodig'
Maar de mannen moeten van ver komen. Zij beginnen maandag in Duitsland aan hun laatste kans op een ticket voor Tokio. "Aan het begin van het jaar stonden we op de 27ste plaats van de wereld, nu ongeveer op de 15de plaats. We hebben bij de mannen een ontwikkeling nodig. We zijn bezig om te kijken of we zo snel mogelijk in de Volleyball Nations League kunnen komen. Zodat we meer van dit soort wedstrijden kunnen spelen, want dat maakt je uiteindelijk alleen maar beter."
Het moge duidelijk zijn; de huidige situatie doet Alberda niet wanhopen. Hij hoopt op minimaal een indoorteam in Tokio en telt ook al gauw vier beachvolleybalteams die erbij zullen zijn.
"Keizer/Meppelink en Brouwer/Meeuwsen staan in de toptien van de olympische ranglijst. Die kwalificeren zich. Stubbe/Van Iersel staat rond de vijftiende, zestiende plek, dus het uitgangspunt is dat we drie rechtstreekse kwalificaties gaan krijgen."
Qualifier in Eindhoven
"En dan is er nog een team, Varenhorst/Van de Velde, dat via de olympic qualifier een ticket gaat binnenhalen. Die gaan we in Eindhoven organiseren. Dan zouden we met vier beachvolleybalteams naar Tokio gaan en dat is conform het resultaat dat we in Rio hadden. Als we daar nog een indoorteam bij krijgen, doen we het fenomenaal."