Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald in het veelbesproken Marengo-proces. Naast Taghi hebben nog twee verdachten levenslang gekregen: Saïd R. en Mario R.
De rechter deed vandaag uitspraak na een proces van bijna zes jaar en 142 zittingsdagen. De zaak gaat over zes moorden, gepleegd tussen 2015 en 2017, vier pogingen tot moord en voorbereidingen voor nog meer liquidaties.
Er staan zeventien verdachten terecht in het Marengo-proces, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang tegen hem geëist. De rechtbank kwam tot de conclusie dat Taghi de "onbetwiste leider" was van een criminele organisatie. Hij gebruikte volgens de rechter "extreem geweld om mensen angst aan te jagen". En die "door hem uitgeoefende terreur" was effectief, stelde de rechter.
Het is volgens de rechter aannemelijk dat Taghi opnieuw moorden zal laten uitvoeren als hij vrij zou komen. "Ter vergelding en beveiliging van de maatschappij is alleen levenslang passend."
Het OM had ook levenslang geëist tegen Mohamed R., Mao R. en Achraf B. Die laatste moet ruim 29 jaar de gevangenis in. Mohamed R. krijgt 27 jaar en Mao R. 15 jaar.
Belangrijk tijdens het proces waren de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 10 jaar: een forse korting in ruil voor de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd over zijn medeverdachten.
Eigenlijk was een gevangenisstraf van 20 jaar redelijk voor B., stelde de rechter. Maar: "U bent uw deel van de overeenkomst nagekomen". Daarom was een vermindering van de straf met de helft volgens de rechter gerechtvaardigd.
De straffen voor de overige verdachten variëren van ongeveer twee jaar tot 23 jaar gevangenisstraf. Deze straffen vallen allemaal lager uit dan het OM had geëist, onder andere omdat het proces volgens de rechter "te lang heeft geduurd". Het proces had na vier jaar klaar moeten zijn, stelde de rechter.
Tijdens de behandeling van het Marengo-proces werden drie moorden gepleegd. Deze liquidaties maken geen deel uit van het proces, maar algemeen wordt aangenomen dat deze moorden te maken hebben met de verklaringen van kroongetuige Nabil B.
Een week nadat Nabil B. als kroongetuige bekend was gemaakt, werd zijn broer doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord, en in de zomer van 2021 werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij was vertrouwenspersoon van de kroongetuige.
Zo verliep de aanloop naar de uitspraak: