Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-liquidatieproces, zit weer zonder advocaat. Het advocatenteam dat hem sinds de zomer verdedigde, stopt ermee. In het AD zeggen de advocaten dat ze het gevoel hebben tegen een muur van onwil op te lopen bij de rechtbank in Amsterdam.
Het is de tweede keer in korte tijd dat Taghi zonder verdediging zit.
De advocaten (Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen) namen in juni het stokje over van Inez Weski. Zij moest de verdediging van Taghi neerleggen nadat zij was aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en het doorgeven van berichten. Weski werd na ruim een maand vrijgelaten maar blijft wel verdachte in de zaak.
Achter de feiten aangelopen
Toen het nieuwe advocatenteam aantrad, lagen er al strafeisen tegen moordverdachte Taghi en zijn medeverdachten. Daarnaast had Weski ook al gereageerd op de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. Het einde van de zaak was hiermee in zicht.
Het eerste verzoek van de nieuwe advocaten was om de liquidatiezaak met negen maanden uit te stellen. Ze zouden zo meer tijd krijgen om zich te kunnen inlezen in het enorme dossier. Maar de rechters wezen het verzoek van de hand. Ze wilden niet nog meer uitstel omdat de zaak al zo lang duurt. "Hierdoor hebben we van meet af aan achter de feiten aangelopen", zeggen de advocaten.
Idee speelde al in juni
"Ik heb niet het idee dat we echt iets voor elkaar hebben gekregen in deze zes maanden tijd. Misschien dat we hebben laten zien dat de rechtbank klaar is met deze zaak en zo snel mogelijk wil afronden", zegt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen tegen de NOS.
De reden om nu te stoppen hangt samen met de mishandeling van Taghi bij zijn arrestatie, zegt Van Berge Henegouwen. "Taghi had verwondingen van martelingen toen hij uit het vliegtuig kwam, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten hadden gezegd dat hij niet was gemarteld. Dat roept vragen op. Het idee om de verdediging neer te leggen speelde eigenlijk al in juli. Vanaf het begin is er voor ons geen rol weggelegd geweest."
Nieuwe getuige
Dat blijkt volgens de verdediging ook uit de afwijzing van een ander verzoek. De advocaten wilden een nieuwe getuige horen; ex-commando Sil A. Hij zou mogelijk kunnen verklaren dat hem door inlichtingendiensten is gevraagd om in het geheim Taghi te 'neutraliseren'. De rechtbank wees het getuigenverzoek af. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat er een plan was om Taghi om het leven te brengen.
Daaropvolgend wraakten de advocaten de rechtbank. De verdediging vond dat de rechters "de schijn van vooringenomenheid hadden gewekt". De wrakingskamer stelde dat de rechters niet vooringenomen zijn en besloot dat de zaak gewoon door kon gaan.
De advocaten zien nu dus geen andere keuze meer dan te stoppen. "De rechtbank heeft onze cliënt na de arrestatie van zijn vorige advocaat Weski nooit meer een adequate verdediging gegund. Hij voelt zich misleid door de rechtbank."
Taghi zou geen andere advocaat meer willen voor de laatste fase van het proces, zegt advocaat Ruperti. Het is nog onduidelijk wat voor consequenties dit besluit heeft voor Taghi.