NOS Nieuws

5G komt dit jaar naar Nederland, maar kent langzame start

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Veel sneller internet, heel veel apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden en veel minder vertraging op de lijn. Dat zijn de drie grote beloftes van 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet. Er wordt al jaren over gesproken en nu in 2020 komt het ook daadwerkelijk in Nederland beschikbaar.

Het betekent dat je als consument in plaats van '4G' bovenin je telefoonscherm '5G' ziet staan en sneller internet zult hebben. Maar voor het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren.

Allereerst worden de frequenties voor het netwerk geveild, dit voorjaar gaat onder meer het zogeheten 700 MHz-spectrum onder de hamer. Deze veiling wordt medio juni afgerond. Dat is nodig, want het eerste deel van het netwerk moet van de Europese Commissie op 30 juni 2020 beschikbaar komen.

5G gaat op den duur 4G vervangen, wat wij nu allemaal op onze telefoon hebben staan. Dit kun je van het netwerk verwachten:

5G, wat kun jij ermee?

Na die veiling ligt de bal bij de providers. Zij kunnen 5G dan activeren, als hun netwerk daar klaar voor is. De NOS vroeg eind december aan de drie providers hoe ver ze zijn.

T-Mobile belooft aan het einde van 2020 een landelijk 5G-netwerk. VodafoneZiggo kan nog niet zeggen wanneer het 5G gaat aanbieden. KPN is ook voorzichtig en zegt dat het zijn 5G-netwerk voor het einde van volgend jaar zal aanzetten, maar wil er verder niks over kwijt.

Dat providers anders antwoorden, heeft te maken met de rol die ze willen innemen. Daarbij zet T-Mobile zichzelf graag neer als voorloper. KPN en VodafoneZiggo zijn vooralsnog terughoudender in hun ambities.

Hogere snelheid?

Een Nederlands 5G-netwerk, landelijk dekkend of niet, heeft een aantal haken en ogen. Zo zal de snelheid van 5G in het begin een stuk lager liggen dan de uiteindelijke belofte (honderden megabits tot misschien wel 1 gigabit in de praktijk). Toon Norp, 5G-expert bij TNO, verwacht dat de snelheid vergelijkbaar is met die van 4G.

Ook moet je telefoon een chip hebben die met 5G kan werken. Die komen steeds meer op de markt, maar je moet dus een nieuwe telefoon kopen om er gebruik van te kunnen maken.

Naar verwachting zal de consument in het begin dus relatief weinig merken van de komst van 5G. Ook doordat internationaal is afgesproken dat een ander deel van het netwerk, de zogeheten 3,5 GHz-band, de belangrijkste wordt. Die zorgt ervoor dat de snelheid flink omhoog gaat en belooft de vertragingssnelheid, latency, te verkorten.

Dit heb je niet per se nodig om je video of muziek beter te streamen, maar kan wel van pas komen bij het streamen van games. Een trend die steeds meer in opkomst is. En juist die band komt in Nederland pas rond september 2022 beschikbaar voor providers.

Onderzoeksbureau Telecompaper deed november vorig jaar onderzoek naar onder meer de behoefte aan 5G onder Nederlandse consumenten:

  • Telecompaper / Bewerking NOS
    De behoefte aan 5G is nog niet zo groot
  • Telecompaper / Bewerking NOS
    Er is grote tevredenheid over het huidige mobiele netwerk, 4G
  • Telecompaper / Bewerking NOS
    Ruim 40 procent is onbekend met 5G

Waar 4G een netwerk voor de consument was, kan 5G interessant zijn voor het bedrijfsleven. Dat is ook waar voor providers potentieel de grootste inkomstenbron ligt weggelegd.

Het idee is dat providers voor grote bedrijven in Nederland privénetwerken kunnen gaan leveren. Zo experimenteert KPN met Shell op hun olieraffinaderij in Pernis met 5G. Net over de grens, in het Duitse Aken, draait er al een elektrische autofabriek op 5G, gefaciliteerd door Vodafone.

De NOS ging in november langs bij de automaker:

Deze fabriek draait al op 5G

Consumenten die op het punt staan een nieuwe telefoon te kopen en zich afvragen of dit het moment is om voor een 5G-model te kiezen, kunnen een paar zaken afwegen.

Allereerst het toestel zelf: naar verwachting zullen de eerste telefoons voor het snellere netwerk uitkomen in het hogere segment. Ben je bereid dat geld te betalen? Daarnaast hangt het af van je telecomprovider, wanneer je 5G kunt gebruiken en bestaat de kans dat de provider in eerste instantie met een speciaal - duurder - abonnement komt voor 5G-telefoons. En dan is het tenslotte nog de vraag of je er echt iets van gaat merken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl