Rond telecombeurs Mobile World Congress (MWC) is '5G' werd duidelijk hoe telefoonaanbieders zich voorbereiden op de opvolger van ons huidige mobiele internet 4G.
Het begon met Samsung, die een 5G-versie van zijn Galaxy S10 aankondigde. Huawei deed een duit in het zakje door zijn opvouwbare (en qua prijs tamelijk onbereikbare) telefoon ermee uit te rusten. En ook LG, Xiaomi, Oppo, Royole, ZTE en OnePlus presenteerden een 5G-telefoon.
Het zou de indruk kunnen geven dat de opvolger van 4G zo'n beetje om de hoek staat te wachten. En dat je er bij wijze van spreken snel volop gebruik van kan maken. Maar dat is niet zo. Hoe verschilt per land wanneer de infrastructuur er klaar voor is.
Maar telefoonmakers laten zich daar nauwelijks door leiden. Die hanteren het adagium: beter te vroeg dan op tijd, of te laat.
Wat 5G ons brengt
Om de situatie rond 5G goed te begrijpen, is het allereerst belangrijk om te weten waar de technologie voor zal worden gebruikt. Het brengt ons grofweg drie dringen: veel meer capaciteit, een veel hogere snelheid en minder vertraging.
T-Mobile kondigde aan dat het volgend jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk wil hebben in Nederland. Maar dat netwerk is gericht op het zogeheten internet der dingen en maakt vooral gebruik van de veel grotere capaciteit. Daardoor kunnen er meer slimme apparaten aan het netwerk worden toegevoegd die relatief weinig data verbruiken.
Een volledig werkend 5G-netwerk in Nederland laat nog een paar jaar op zich wachten. Daarvoor is namelijk de 3,5 GHz-band nodig en die wordt nu nog deels gebruikt door het afluisterstation in het Friese Burum, waar de geheime diensten gebruik van maken. Deze band wordt internationaal gezien als de belangrijkste voor 5G.
De verwachting is dat de 3,5 GHz-band in heel Nederland eind 2021 of begin 2022 kan worden geveild. Wanneer het netwerk volledig operationeel is, dat is dan nog afwachten. Maar er wordt rekening gehouden met begin 2023.
5G is hier is dan ook nog niet interessant voor consumenten. De algemeen gedeelde verwachting is dat we de komende jaren vooral van 4G gebruikmaken. Simpelweg om dat het goed genoeg is voor wat we willen, zoals het streamen van video's.
Sommige sectoren gaan al eerder gebruikmaken van 5G. Vandaag assisteerde een arts vanaf de beurs een collega in een ziekenhuis elders in de stad, via 5G-verbinding:
Om te ervaren hoeveel sneller 5G is, zal je voorlopig naar het buitenland moeten. In Azië, bijvoorbeeld in China en Zuid-Korea, wordt nu al gebouwd aan 5G-netwerken. In de VS willen ze daarmee ook dit jaar beginnen.
De opvolger van de opvolger
Nu 5G steeds dichterbij komt, is het moment voor fabrikanten aangebroken om alweer verder te kijken. Zo zal de term 6G hier en daar in de wandelgangen van het congres ook wel vallen. En ja, dat is inderdaad de opvolger van 5G. Maar voordat die technologie op net zoveel banners staat als 5G, zijn we waarschijnlijk heel wat jaren verder.