Sifan Hassan op de atletiekbaan van Brussel
NOS Sport

Hassan en Schippers moeten in Doha voor Nederlands succes zorgen

Met een team van dertig atleten begint Nederland vrijdag aan de wereldkampioenschappen atletiek in Doha. Wat zijn de medaillekansen voor Oranje? Atletiekcommentator Léon Haan blikt vooruit op het toernooi en bespreekt de Nederlandse (en buitenlandse) topfavorieten.

"De Nederlandse medaillekandidaten zijn Sifan Hassan en Dafne Schippers. Daar mogen we veel van verwachten. Hassan is de belangrijkste Nederlandse troef."

Hassan loopt in Doha sowieso de 10.000 meter en beslist dan later die week of ze de 1.500 of de 5.000 meter eraan toevoegt. Omdat de finales van die afstanden kort na elkaar op zaterdag 5 oktober zijn, moet ze een keuze maken. "Ze heeft op alle afstanden grote kans op goud."

In topvorm verkerende Hassan: 'Twee keer WK-goud zou mooi zijn'

"Hassan is zo overtuigend dit seizoen", aldus Haan. "Op de 1.500 meter was ze dit jaar de snelste, maar die vijf kilometer doet ze ook top. Ze wil zelf graag de 1.500 meter lopen, haar trainers hebben een voorkeur voor de vijf kilometer. Alles kan, Hassan doet echt mee om het goud."

Ervaring en vertrouwen

Bij Schippers liep de WK-voorbereiding iets minder soepel. Ze kampte de afgelopen maanden met een rugblessure. "Daar heb je vooral last van bij de start", legt Haan uit. "Maar Schippers heeft inmiddels de ervaring en het vertrouwen van grote kampioenschappen lopen."

Volgens Haan is Schippers, titelverdedigster op de 200 meter, op grote toernooien altijd goed. "Alleen dit seizoen staan er nog geen goede races op haar naam. Ze moet nu vooral haar ritme terugvinden en hopen op een soepele sprint. En op de 200 meter is ze sowieso beter. Daar heeft ze bovendien relatief weinig last van haar rug."

Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Dafne Schippers in voorbereiding op de WK atletiek

In Doha heeft Schippers vooral concurrentie van de Britse Dina Asher-Smith en de Jamaicaanse Elaine Thompson. "Asher-Smith is dit seizoen heel overtuigend en zij is, net als Schippers, ook altijd goed op toernooien. Op basis van dit seizoen zeg ik goud voor Asher-Smith of Thompson. En dan kan Schippers vechten om het brons."

Estafettes

Het zijn dus volgens de atletiekcommentator vooral de loopnummers waarop Nederlands succes te verwachten valt. "Naast Hassan en Schippers zijn ook de estafetteploegen op de 4x100 meter kansrijk. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen."

Haan: "De Nederlandse mannen, met de Curaçaoënaars Churandy Martina, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Chris Garia, liepen dit jaar nog een Nederlands record. Ze staan derde op de ranglijst, achter Engeland en Japan."

Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet met hun bronzen EK-medaille in 2018

Vooral bij de estafetteraces kan er volgens Haan van alles gebeuren. "Alleen al in de finale komen is altijd een opgave. Met dat stokje is er toch altijd een groot risico."

"Maar als dit team, dat brons pakte op de EK van vorig jaar, doet wat het kan, is een medaille zeker mogelijk. Net als de vrouwen. Die veroverden op de Europese kampioenschappen nog zilver."

Het zou heel knap zijn als er nog andere finaleplaatsen gehaald worden door Nederlanders, aldus Haan. "Dan denk ik aan Nadine Visser op de 100 meter horden en Lisanne de Witte op de 400 meter."

Erfenis van Usain Bolt

De WK in Doha zijn de eerste sinds het afscheid van Usain Bolt, het sprintfenomeen dat in 2017 in Londen zijn laatste grote toernooi afwerkte. "De sprinters strijden om zijn erfenis. Grote favoriet is de Amerikaan Christian Coleman. Hij is dit seizoen de beste op de 100 meter", zegt Haan.

"Coleman is de nummer twee van Londen. Hij finishte toen nog voor Bolt, maar achter Justin Gatlin. Die verdedigt in Doha zijn titel op de 100 meter, maar is met zijn 37 jaar ook al op leeftijd. Ook de Jamaicaan Yohan Blake, het trainingsmaatje van Bolt, en het Britse sprinttalent Zharnel Hughes maken kans."

Het was nog even de vraag of Coleman in Doha wel in actie zou kunnen komen, want hij raakte begin september in opspraak omdat hij volgens het Amerikaanse antidopingbureau drie dopingcontroles binnen een jaar had gemist. Op advies van het mondiale antidopingagentschap WADA werd de aanklacht ingetrokken.

WK atletiek live bij de NOS

In Doha is het WK-programma aangepast vanwege de hitte. Zo is er geen ochtendprogramma, maar vinden alle sessies plaats in de avond. "De atleten zijn niet zozeer bang voor de hitte", vertelt Haan. "Dat is wel vaker bij grote toernooien."

Airco's

"Het verschil zit 'm er nu in dat in Doha airco's worden gebruikt, in en rondom het stadion, om alles te koelen. Schippers zei al dat ze op haar hoede zal zijn. Die lucht in airco's kan natuurlijk makkelijk een virusje verspreiden."

Met het oog op de Olympische Spelen in Tokio, waar het ook heet zal zijn, is Doha dus een mooi tussenstation? "Nee hoor, atleten zijn nu nog niet bezig met Tokio, hoewel bijvoorbeeld de estafetteploegen zich al wel kunnen plaatsen. Het gaat in Doha echt om medailles en wereldtitels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl