Even terug naar het begin. Toen Jan Versleijen als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles begin jaren negentig een assistent zocht, viel zijn oog op jeugdtrainer Dwight Lodeweges. Versleijen zag een gedreven vakman en haalde hem bij de technische staf van het eerste. Dertig jaar ervaring rijker is Lodeweges interim-bondscoach van het Nederlands elftal.
"Dankzij Dwight gingen we toen bij Go Ahead aan de slag met zonedekking in de verdediging", aldus de 64-jarige Versleijen. "Hij leerde om de ruimte te verdedigen. In die dagen was hij veel verder dan anderen. Zijn trainingen op positiespel waren ook heel sterk. Dat zeiden de spelers toen en nu hoor ik dat ook nog."
Na enkele jaren als assistent bij Go Ahead stond Lodeweges in 1995 voor het eerst op eigen benen bij de Harderwijkse amateurclub VVOG. Zijn voorganger was Henk Drost. "Ik was interim-coach en toen bekend werd dat Dwight me zou opvolgen, kwam hij elke donderdagavond al langs om me te helpen", zegt Drost.
De docent zei dat Dwight een toptrainer zou worden.
Dat Lodeweges een trainer met potentie was, wist Drost. "Ik deed de trainerscursus een jaar nadat Dwight hem had gedaan en de docent vertelde steeds dat er in de groep van vorig jaar één trainer was die er met kop en schouders bovenuit stak. Dat die een toptrainer zou worden. Dat was Dwight."
"Hij verstaat de kunst om voetbal eenvoudig en trainbaar te maken", vervolgt Drost. "Hij zet spelers op de juiste plek", weet Versleijen. "Zijn tactische voorbereiding is uitstekend, zijn voetbalkennis groot en hij is heel duidelijk, kan simpel vertellen wat je moet doen in bepaalde situaties."
Lodeweges leidde VVOG twee jaar na zijn aantreden naar de landelijke zaterdagtitel en zette zijn eerste stappen als hoofdtrainer in het profvoetbal bij FC Zwolle en daarna FC Groningen. Een echte doorbraak als hoofdcoach bleef uit. Hij werd weer assistent, tot Lodeweges in 2009 een kans kreeg als interim-trainer van PSV als opvolger van Huub Stevens.
Daar werd PSV niet slechter van, al was de schade niet helemaal te herstellen. PSV werd vierde. "Als we het hele seizoen hadden gespeeld als in die vijftien duels, waren we gewoon kampioen geworden", zei Lodeweges. "Er zat ook een 6-2 zege op Ajax bij. We vaagden ze helemaal weg. Op flipovers zette ik de uitdagingen die ons nog te wachten stonden om tweede te worden. We kwamen nog heel dicht in de buurt, maar redden het net niet."
Even terug bij VVOG
Na terugkeer van avonturen in zijn geboorteland Canada bij FC Edmonton en bij JEF United in Japan nam Lodeweges even tijd voor bezinning. Hij was zelfs te vinden op het trainingsveld van VVOP uit zijn woonplaats Voorthuizen om de A1 te trainen en accepteerde in 2012 een aanbieding om opnieuw hoofdtrainer te worden van VVOG.
De aanbieding kwam van Henk Drost, toen en nu belast met de voetbalzaken bij de club uit Harderwijk. "Hij was niks veranderd", zegt Drost. "Helemaal zichzelf gebleven. No-nonsense. Een liefhebber. Hij vond het leuk op het veld te staan. Hij bemoeide zich ook met de jeugd. Of we gingen samen tegenstanders bekijken. Papiertje mee. Tien minuten na rust gingen we weer weg. Niet om files te vermijden. Hij had het snel gezien."
Na het tussenjaar bij VVOG volgde een Friese periode bij SC Cambuur en sc Heerenveen en met een rol achter de schermen bij PEC Zwolle kwam Lodeweges in 2016 bij de KNVB terecht. Hij werd bondscoach van Oranje Onder 20.
Voor zijn eerste interlands, oefenwedstrijden tegen Tsjechië, riep hij onder anderen Steven Bergwijn, Frenkie de Jong en Donny van de Beek op. De mannen die hij nu ook weer moet onderwijzen. Lodeweges won bij zijn debuut als bondscoach in 's-Gravenzande op 2 september 2016 met 4-1.
Omdat Lodeweges zijn werkzaamheden bij Onder 20 niet langer kon combineren met zijn werk als assistent-trainer bij PEC Zwolle en zijn taken bij de jeugd van die club, stopte hij eind 2017 bij de KNVB. Een paar maanden later kwam toch weer een bericht uit Zeist.
De nieuwe bondscoach Ronald Koeman vroeg of Lodeweges assistent wilde worden. Dat wilde Lodeweges wel. Het briefje tegen Duitsland in Gelsenkirchen zette de geruisloze assistent plotsklaps in de schijnwerpers. Een briefje waarmee Oranje zich in blessuretijd voor de finaleronde van de Nations League plaatste. Het werd het Briefje van Lodeweges.
Voor Drost een bekend papiertje. "Ik ken hem niet anders dan met een papiertje. Altijd een A4-tje in vieren gevouwen."
"Dat briefje typeert Dwight", zegt Versleijen. "Hij kan een wedstrijd lezen. Door een stukje papier verandert de hele wedstrijd. Simpel, snel en duidelijk."
Vrijdagavond tegen Polen mag de 62-jarige Lodeweges Oranje zelf leiden. Bondscoach Lodeweges. "De kroon op zijn werk", aldus Drost. "Hij hoeft zich niet meer waar te maken", zegt Versleijen. "Krediet en geloofwaardigheid bij de spelers heeft hij al."
Versleijen sluit niet uit dat Lodeweges zelfs langer aanblijft. "Kijk naar Hansi Flick bij Bayern. Die is ook heel rustig, doet geen spannende dingen en zegt gewoon waar het op staat. Toch is Lodeweges met zijn voetbalkennis en persoonlijkheid meer de ideale assistent, denk ik. Hij is een liefhebber van trainen en met spelers omgaan, niet van alles eromheen."