Inwoners van Basel stemmen voor financiering Eurovisie Songfestival
De inwoners van de Zwitserse stad Basel hebben ingestemd met overheidsfinanciering van het Eurovisie Songfestival in hun stad, volgend jaar. Inwoners mochten vandaag naar de stembus voor een referendum dat onder meer over de financiering van het songfestival ging. Een grote meerderheid is dus voorstander, blijkt uit een telling.
De uitslag is een tegenvaller voor de conservatieve en christelijke partij EDU. Die partij nam het initiatief voor het referendum. Volgens de partij is het Eurovisie Songfestival een "vreselijk propaganda-evenement" voor lhbtqi'ers en brengen deelnemende artiesten "occulte en satanistische" boodschappen.
Nemo
De Zwitserse Nemo won in mei in Malmö het Songfestival met het lied The Code. Winnende landen moeten de organisatie van de komende editie op zich nemen, waardoor het nu voor de derde keer in de geschiedenis de beurt is aan Zwitserland. Naast Basel waren eerder ook Genève, Bern en Zürich in de race om het Songfestival te organiseren.
Lange tijd was onduidelijk of Nederland volgend jaar mee zou doen, vanwege een incident met Joost Klein. De 27-jarige zanger van Europapa werd gediskwalificeerd in Malmö, omdat hij een cameravrouw zou hebben bedreigd. Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar dat incident vanwege gebrek aan bewijs stopgezet.
Vorige maand maakte omroep AVROTROS bekend dat Nederland volgend jaar gewoon meedoet. Joost Klein kreeg de kans om opnieuw mee te doen, maar dat heeft hij geweigerd. Het is nog niet bekend wie Nederland in Basel vertegenwoordigt. Wel maakte AVROTROS gisteren bekend dat er meer dan driehonderd nummers zijn ingestuurd bij de omroep.
Tegen snelwegen
De Zwitsers konden vandaag ook hun mening geven over het uitbreiden van snelwegen. In dat project, dat vijf miljard euro zou gaan kosten, zouden zes stukken snelweg worden aangepakt en drie tunnels aangelegd. Met een kleine meerderheid van 53 procent werd dat plan afgewezen. De Groenen vieren het als een grote overwinning, zij noemen het een keerpunt.