Een Storm Shadow-raket
NOS NieuwsAangepast

'Oekraïne heeft nu ook Britse Storm Shadow-raketten afgevuurd op Rusland'

Oekraïne heeft voor het eerst Britse Storm Shadow-raketten afgevuurd op militaire doelen in Rusland. Dat melden media op basis van bronnen, waaronder de BBC en The Guardian.

Het Verenigd Koninkrijk zou Oekraïne toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de raketten als reactie op de Russische inzet van Noord-Koreaanse troepen in de oorlog in Oekraïne. De Britse regering zou deze stap beschouwen als een escalatie.

De Britse premier Starmer heeft niet publiekelijk bekendgemaakt dat hij het gebruik van de Storm Shadows heeft toegestaan, maar het heeft er dus alle schijn van. Het kantoor van Starmer wil de berichtgeving niet bevestigen. Een woordvoerder zegt dat er niet gereageerd wordt "op vragen over operationele zaken", meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Biden gaf eerder groen licht aan Oekraïne om ATACMS-raketten af te vuren op Russische doelen. In de nacht van maandag op dinsdag zijn ze dan ook ingezet op Russisch grondgebied, meldden zowel Oekraïne en Rusland als de VS. Vanuit Kyiv en Washington werd het achter de schermen aan journalisten bevestigd.

Het bereik van de Britse Storm Shadow-raketten is 250 kilometer. Dat is iets minder dan dat van de ATACMS, die doelen op 300 kilometer kunnen treffen.

Het Russische Telegramkanaal Rybar verwijst naar beelden die op de berichtenapp worden gedeeld van brokstukken van Storm Shadow-raketten in de Russische regio Koersk. Ook zouden er twee raketten zijn onderschept boven de havenstad Jejsk, aan de Zwarte Zee in de zuidelijke regio Krasnodar. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Ambassade dicht

De Oekraïense president Zelensky roept westerse regeringen al langer op om hun militaire steun te vergroten, inclusief het toestaan van het gebruik van raketten met een groter bereik. Hiermee wil Oekraïne militaire en andere strategische doelen raken in Rusland.

Het Oekraïense leger kan zich nu niet alleen richten op de Russische troepen aan het front, maar kan ook logistieke centra, wapenopslagplaatsen en troepen dieper in het achterland aanvallen. Zo kan het proberen de Russische opmars te frustreren.

De Amerikaanse ambassade in Kyiv blijft vandaag dicht vanwege de dreiging van een grote Russische aanval. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vandaag dat daarover "specifieke informatie" is binnengekomen. Een verband met de inzet van de ATACMS wordt niet uitgesloten. Rusland bestempelde het gebruik van de raket buiten de grenzen van Oekraïne eerder als een escalatie.

Nucleaire reactie

De Russische president Poetin ondertekende gisteren een decreet om de nucleaire doctrine te herzien. Daarin staat dat Rusland vanaf nu kernwapens kan inzetten tegen landen die het land aanvallen als die landen gesteund worden door een kernmacht.

Dat betekent dus dat als Oekraïne Amerikaanse raketten inzet, het land een nucleaire reactie zou kunnen uitlokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl