Turkije valt PKK-doelen aan in Irak en Syrië na aanslag in Ankara
Turkije heeft gisteravond laat luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Irak en Syrië, een aantal uren na een aanslag op een luchtvaartbedrijf in de Turkse hoofdstad Ankara. Doelwit van de aanvallen waren volgens Turkije 32 stellingen van de Koerdische beweging PKK, die door Turkije maar ook de EU en de VS wordt beschouwd als terroristische organisatie.
In een persbericht schrijft het Turkse ministerie van Defensie dat de aanval gericht was tegen "terroristen": de Turkse autoriteiten vermoeden dat de PKK achter de aanslag in Ankara zat.
Een man en vrouw kwamen rond gisteren 15.30 uur met een taxi aan bij de ingang van het staatsluchtvaartbedrijf TUSAS, dat een belangrijke rol speelt in de Turkse defensie-industrie. De taxichauffeur bleek te zijn gedood; zijn lichaam werd later gevonden in de kofferbak.
Niet opgeëist
Direct na het verlaten van de auto begonnen de twee met automatische geweren om zich heen te schieten. Ook lieten ze explosieven afgaan.
Er vielen bij de aanslag zeker vijf doden en meer dan twintig gewonden. De daders werden doodgeschoten.
Zie hier hoe de aanval werd geopend op TUSAS:
De aanslag is nog niet opgeëist, maar de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Yerlikaya en ook defensieminister Guler wezen al snel naar de PKK. President Erdogan was ten tijde van de aanslag op de BRICS-top in het Russische Kazan en veroordeelde daar de "gruwelijke terreuraanslag".
De PKK is een Koerdische beweging die streeft naar meer autonomie binnen Turkije. De groep gebruikt daarbij geweld en pleegt aanslagen. De PKK strijdt naar eigen zeggen tegen onderdrukking door de Turkse staat.
De aanslag komt op een moment dat er in Turkije al langere tijd een discussie gaande is over vredesbesprekingen met de PKK. Zo deed een dag voor de aanslag een bondgenoot van president Erdogan, Devlet Bahceli van de recht-nationalistische partij MHP, nog een uitspraak in het Turkse parlement die flink wat opschudding veroorzaakte.
Hij zei dat PKK-leider Abdullah Öcalan, die sinds 1999 een levenslange celstraf uitzit op een eiland in de Zee van Marmara, in aanmerking zou moeten komen voor vrijlating als Öcalan afstand neemt van terrorisme en zijn beweging ontmantelt.
Het is niet duidelijk of de aanslag van gisteren een reactie was op zijn woorden in het parlement. In Turkije zijn in het verleden ook aanslagen gepleegd door Islamitische Staat en links-extremistische groeperingen.