Jorinde van Klinken op de Spelen van Parijs
NOS SportAangepast

Atlete Van Klinken slachtoffer grensoverschrijdend gedrag, wil andere sporters helpen

Atlete Jorinde van Klinken is in haar carrière meerdere keren slachtoffer geworden van grensoverschrijdend gedrag. Dat vertelde de olympische discuswerpster zondag op haar sociale media. De 24-jarige Van Klinken vermeldde ook dat ze cursussen en voorlichting wil gaan geven aan medesporters hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag.

"Toen ik jonger was, heb ik er een lange periode in Nederland mee te kampen gehad", vertelde Van Klinken in het Radio 1 Journaal. Op sociale media schrijft ze dat ze om die reden als 20-jarige naar de Verenigde Staten vertrok. "Ik verhuisde naar de andere kant van de wereld om aan dat gevoel te ontsnappen."

Maar in de VS werd ze een jaar nadat ze er in 2020 was beland weer slachtoffer.

Van Klinken wil grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen: 'Sporters te afhankelijk'

"Toen ik daar een jaar was, kwam ik een fysio tegen. Een week voor een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar ging hij een stap te ver. Ik had het heel snel door, maar het zorgt voor een volledige paniekaanval."

Een litteken werd opengereten, schrijft ze op haar Instagram-account.

"In Nederland had ik nooit het gevoel dat ik echt werd gehoord of begrepen. Hoe er toen op is gereageerd heeft bijgedragen aan mijn trauma. In Amerika werd ik direct compleet begrepen en geholpen. Dat gaf zo'n andere ervaring, het gaf mij de hoop terug dat er wel wat te doen is aan dit onderwerp."

Beluister hier het hele gesprek met Van Klinken:

Afgelopen jaren merkte Van Klinken, die twee businessmasters heeft voltooid, uit eerste hand de ervaringen van meerdere sporters. "Ik heb zo veel verhalen te horen gekregen toen ik ernaar vroeg en mezelf kwetsbaar opstelde. Sommige verhalen zijn niet algemeen bekend. Maar ik ken ook veel verhalen die wel bekend zijn en waar niets mee is gedaan, wat ertoe leidt dat de volgende niet zijn verhaal gaat vertellen. Dat is een van de kwalijkste cycli van dit moment."

'Grenzen herkennen'

Het bracht Van Klinken op het idee een bedrijf op te richten om mede-atleten voorlichting te geven over hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. "Atleten en trainers moeten hun grenzen gaan herkennen om samen een veilig klimaat te creëren", aldus Van Klinken.

"Anderen mogen niet doormaken wat ik heb doorgemaakt", schrijft Van Klinken op sociale media. "Het is superlastig, maar iemand moet het gaan proberen. Ik wil mensen meer kennis geven zodat atleten de eerste signalen gaan herkennen", vertelt ze op Radio 1.

Van Klinken in actie op de Olympische Spelen

Het is nodig volgens Van Klinken, de aandacht voor het onderwerp kan veel groter. "We hebben het er onderling (met andere atleten, red.) wel eens over, het verschilt per persoon, er zijn inmiddels genoeg verhalen in allerlei sporten die naar buiten zijn gekomen."

"Er zijn bepaalde patronen die vaak terugkomen", merkte Van Klinken. "Hele culturen bij sportbonden aanpakken, is te groot voor mij, maar individuen in hun kracht zetten om er iets tegen te doen kan wel."

Sportbonden

Concrete afspraken met bonden over voorlichtingscursussen zijn nog niet gemaakt, maar contacten zijn wel gelegd. "Het plan is om met een vriendin van mij, die psychologe is, de presentatie af te maken zodat we kunnen beginnen met de eerste voorlichtingen."

"Een aantal sportbonden is er supergoed mee bezig. Maar er zijn ook bonden waar ze niet denken dat dit een issue is. Dat geeft aan dat het nog een lange weg te gaan heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl