Aantal gemeenten met vuurwerkverbod neemt nauwelijks toe
Het aantal gemeenten met een lokaal vuurwerkverbod rond oud en nieuw lijkt dit jaar nauwelijks toe te nemen. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP. Twee gemeenten van de ruim 200 die reageerden op de vragen van het ANP geven aan dat zij het afsteken van vuurwerk voor het eerst gaan verbieden. Dat zijn Zutphen en Alkmaar. Naast deze gemeenten heeft ook Utrecht eerder dit jaar besloten tot een verbod. Vorig jaar waren er zestien gemeenten waar niks afgestoken mocht worden.
In Alkmaar sprak een meerderheid van de bewoners zich in een referendum uit voor een afsteekverbod. De gemeente gaat extra boa's inzetten en gebruikmaken van meer cameratoezicht om te handhaven. De stad verwacht dat een vuurwerkverbod leidt tot "een geleidelijke cultuurverandering rondom het afsteken van vuurwerk".
Zutphen kondigde vorig jaar al aan dat het een verbod wil en dat gaat nu dus door. Zwolle en Ede gaven vorig jaar ook aan een verbod te willen, maar die gemeenten hebben nog geen definitieve afspraken gemaakt. In Zwolle wordt het hoogstwaarschijnlijk volgend jaar.
Vorig jaar hanteerden zestien gemeenten een lokaal afsteekverbod, waaronder grote steden als Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen en Arnhem. Hoewel de meeste gemeenten zeggen dat handhaven lastig is zolang er geen landelijk verkoopverbod is, hopen zij dat een verbod uiteindelijk leidt tot gedragsverandering.
Weinig animo in grensregio
Vooral gemeenten in de grensregio zien volgens het ANP weinig in een lokaal vuurwerkverbod. Dat zou niet werken omdat veel Nederlanders sowieso de grens over gaan om vuurwerk te kopen. Ze pleiten er voor dat er op z'n minst een landelijke regeling komt.
De politiebonden grijpen de rondgang van het ANP aan om het kabinet opnieuw op te roepen tot een landelijk vuurwerkverbod. "Het kabinet kijkt weg als het gaat om geweld tegen hulpverleners en blijvend letsel, zoals tinnitus door gehoorschade", zegt NPB-voorzitter Nine Kooiman.
"Ze moeten nu een streep trekken", zegt Kooiman namens de drie politiebonden ACP, Equipe en NPB. "Als je deze mensen daadwerkelijk wil beschermen, verbied je als overheid zowel het afsteken als de verkoop van vuurwerk."