Onderwijsminister spaart bestaande banen, maar uni's blijven ontevreden
Zo'n 1200 wetenschappers die door geplande bezuinigingen van dit kabinet hun baan aan de universiteit dreigden te verliezen, kunnen toch aanblijven. De coalitie wilde 215 miljoen euro bezuinigen op de sectorplannen, geld dat bedoeld is om de werkdruk op universiteiten te verminderen.
Na grote weerstand van universiteiten gaat deze bezuiniging niet door, laten bronnen aan de NOS weten. Dit betekent wel dat het afgesproken bedrag elders moet worden gevonden. Minister Bruins schrapt beurzen voor startende wetenschappers.
Academisch jaar
In het coalitieakkoord dat de fractieleiders voor de zomer sloten, staat dat er 1 miljard euro op het hoger onderwijs wordt bezuinigd. Dit leidde bij de opening van het academisch jaar tot demonstraties van studenten en medewerkers
De hele aangekondigde bezuiniging leidde tot onvrede, maar het schrappen van 1200 banen lag in het bijzonder gevoelig. Het draait om geld dat de vorige Onderwijsminister, Dijkgraaf, nog geen twee jaar geleden beschikbaar stelde om de werkdruk te verlagen en universiteiten beter te laten samenwerken.
Dijkgraaf vroeg universiteiten om de koppen bij elkaar te steken over onderzoekthema's waaraan ze prioriteit willen geven en deze thema's onderling te verdelen. Met het geld konden de universiteiten wetenschappers een vast contract aanbieden. En dat hebben de universiteiten gedaan.
1200 onderzoekers hebben nog maar kort geleden zo'n vast contract gekregen, aldus de universiteiten. Dat zou met deze bezuiniging weer moeten worden teruggedraaid.
Starters- en stimuleringsfondsen
De nieuwe minister van Onderwijs, Bruins, kiest er nu voor om de starters- en stimuleringsfondsen te schrappen, die ook waren ook ingevoerd door zijn voorganger. Ze waren bedoeld om startende wetenschappers een onderzoeksbeurs te geven. Bestaande beurzen blijven bestaan, maar er worden straks geen nieuwe meer uitgekeerd.
Door de bezuiniging om te gooien wijkt de minister dus af van het hoofdlijnenakkoord. De verwachting is dat deze bezuiniging minder pijnlijk is omdat niet direct mensen ontslagen hoeven te worden. De uitgewerkte plannen van de minister worden vrijdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het regeerprogramma.
Universiteiten zien in het omgooien van de bezuinigingen nog weinig positiefs. "De sectorplannen worden weliswaar niet geschrapt, maar wat de minister doet is broekzak- vestzak. De één miljard bezuiniging staat nog steeds, dus de dreun voor studenten en medewerkers blijft hiermee even groot", aldus Caspar van den Berg, voorzitter Universiteiten van Nederland in een reactie aan de NOS.