Paus prijst verzoening in Oost-Timor
Op zijn twaalfdaagse reis door Zuidoost-Azië en Oceanië is paus Franciscus aangekomen Oost-Timor. Hij werd op het vliegveld in de hoofdstad Dili welkom geheten door president José Ramos-Horta, die een belangrijke rol speelde in de Oost-Timorese onafhankelijkheidsstrijd.
De paus stond stil bij de onafhankelijkheidsstrijd en sprak waarderende woorden over de verzoening tussen Oost-Timor en de voormalige bezetter Indonesië.
Kolonie
In tegenstelling tot de eerste twee landen van de rondreis, Indonesië en Papoea- Nieuw-Guinea, is Oost-Timor overwegend katholiek. In de jaren 70 deed Indonesië een inval en ging over tot annexatie, een groot deel van het land werd verwoest. Er volgde een langdurige onafhankelijkheidsstrijd, die aan ten minste 100.000 mensen het leven kostte.
In 2002 werd Oost-officieel onafhankelijk. Sindsdien is de politieke situatie in het jonge maar zeer arme land redelijk stabiel.
In zijn toespraak benoemde Franciscus ook de alcoholproblematiek en het bendegeweld in het land. "We zijn allemaal geroepen om al het mogelijke te doen tegen misbruik, en een gezonde en vredige jeugd voor alle kinderen te garanderen."
Bisschop
Met het woord misbruik leek de paus te verwijzen naar bisschop Carlos Ximenes Belo. Die kreeg in 1996 samen met president Ramos-Horta de Nobelprijs voor de Vrede voor hun aandeel in het vredesproces, maar in 2022 werd hij in het geheim gestraft door het Vaticaan na beschuldigingen van misbruik van minderjarigen. De bisschop verschijnt niet meer in het openbaar, en is ook tijdens dit pauselijke bezoek niet in beeld.
Morgen is er een grote mis op de locatie waar paus Johannes Paulus II in 1989 ook was tijdens het laatste bezoek van een paus. Er worden 750.000 mensen verwacht. Na dinsdag trekt de 87-jarige Franciscus door naar de laatste stop van zijn reis door de regio: Singapore.