Edmundo González tijdens de verkiezingen in juli
NOS NieuwsAangepast

Venezolaanse oppositieleider in Spanje geland, krijgt politiek asiel

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González is in Spanje aangekomen. Hij is met zijn vrouw op een militair vliegveld geland in de regio Madrid, meldt de Spaanse publieke omroep TVE.

Vanochtend werd bekend dat González Venezuela was ontvlucht. Hij heeft politiek asiel gekregen in Spanje.

EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell spreekt in een verklaring van "een droevige dag" voor Venezuela. "De EU dringt erop aan dat de Venezolaanse autoriteiten een einde maken aan de repressie en willekeurige arrestatie van oppositieleden", schrijft hij.

Onderdak in Nederlandse ambassade

González wordt onder meer beschuldigd van opruiing en samenzwering, naar aanleiding van zijn claim dat hij de presidentsverkiezingen eind juli heeft gewonnen. Afgelopen dinsdag werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De oppositieleider liet zich na de herverkiezing van president Maduro niet meer in het openbaar zien. Hij heeft ruim een maand in het geheim onderdak gekregen in de Nederlandse ambassade in Caracas, schreef minister Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens hem had González daar zelf om gevraagd.

"Eind juli bereikte mij het dringende verzoek van de heer González, die zich ernstig bedreigd voelde en politieke vervolging vreesde" zegt minister Veldkamp tegen de NOS. Van eind juli tot eind vorige week verbleef González op de residentie van de ambassade in Caracas.

"We staan als Nederland voor democratie, mensenrechten en rechtstaat. Daarom hebben we gastvrijheid geboden aan iemand die concreet dreigde politiek te worden vervolgd. Dat is in deze van belang", zegt Veldkamp. Ook dat Nederland door de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao een buurland is van Venezuela heeft in de afweging meegespeeld, aldus de bewindsman.

Op eigen initiatief vertrokken

Hij benadrukt dat González op eigen initiatief uit de residentie is vertrokken. "Hij heeft aangegeven te willen vertrekken, waarop ik met hem heb gesproken om zijn overwegingen te horen" aldus Veldkamp. De oppositieleider kan ook in de toekomst op Nederlandse gastvrijheid rekenen, zegt de minister.

De Venezolaanse vicepresident Rodríguez zegt dat de 75-jarige González de afgelopen dagen in de Spaanse ambassade in Caracas was. De Venezolaanse regering zou hebben meegewerkt aan zijn vertrek.

Oppositieleider María Corina Machado, die in aanloop naar de verkiezingen door het Venezolaanse hooggerechtshof van verkiezingsdeelname werd uitgesloten, schrijft op X dat González bij een langer verblijf in Venezuela voor zijn leven vreesde.

Twijfels over de uitslag

Veel Venezolanen hebben grote twijfels over de verkiezingsuitslag. De kiescommissie riep Maduro kort na het sluiten van stembureaus uit als winnaar, zonder daarvoor sluitend bewijs te leveren. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ging González maandenlang aan kop.

De oppositie beschuldigt de regering-Maduro van verkiezingsfraude en concludeert op basis van zelf verzamelde resultaten, die ze online hebben gepubliceerd, dat presidentskandidaat González met 67 procent van de stemmen heeft gewonnen.

De VS en een aantal Latijns-Amerikaanse landen beschouwen de oppositiekandidaat als verkiezingswinnaar. De Europese Unie, de Organisatie van Amerikaanse Staten en tal van andere landen in de regio gaan nog niet zo ver, maar erkennen de winst van Maduro ook niet en roepen de regering op gedetailleerde verkiezingsresultaten te publiceren.

Hooggerechtshof

Sinds de verkiezingen neemt de repressie in Venezuela toe. Bij het neerslaan van antiregeringsprotesten zijn 27 doden gevallen. Volgens mensenrechtenorganisatie Fora Pénal zijn in de eerste tien dagen na de verkiezingsuitslag ten minste 1500 mensen opgepakt. De opgepakte demonstranten en critici van Maduro lopen het risico lange gevangenisstraffen opgelegd te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl