Maori-koning Tuheitia (69) overleden
De Maori-koning van Nieuw-Zeeland, Tuheitia, is overleden. De koning was 69 jaar oud. Tuheitia onderging recent nog een hartoperatie en stierf in het bijzijn van zijn familie.
Tuheitia, die volledig Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII heette, was de zevende Maori-koning en stond achttien jaar aan het hoofd van de Maori-gemeenschap.
Hoewel de titel van Maori-koning geen juridische status heeft, is de rol symbolisch en politiek belangrijk. Hij maakte zich onder meer hard voor de rechten van Maori's, de positie van jongeren en behoud van Maori-tradities. De soeverein volgde zijn moeder op, die veertig jaar het hoofd van de Maori-gemeenschap was.
Onuitwisbare stempel
De Nieuw-Zeelandse premier Christopher Luxon zegt te rouwen om het overlijden van de Maori-koning. "Ik zal me zijn betrokkenheid, toewijding en passie voor de Maori-wereld herinneren., zei Luxon.
Ook hebben de inspanningen van Tuheitia volgens de premier "een onuitwisbare stempel op ons land gedrukt". De vlaggen in het land hangen halfstok.
Ook de Nieuw-Zeelandse oud-premier Jacinda Ardern zegt op Instagram dankbaar te zijn voor het werk van het hoofd van de Maori's. De Britse koning Charles zegt in een verklaring diep bedroefd te zijn om het overlijden van Tuheitia.
De Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De eerste Maori's kwamen in de 13de eeuw vanuit Polynesië naar Nieuw-Zeeland, dat daarvoor nog onbewoond was. Vanaf het moment dat kapitein James Cook de Britse vlag plantte op Nieuw-Zeeland in 1769 kreeg de inheemse bevolking te maken met onderdrukking.
Toch hebben de Maori-stammen geprobeerd om de eigen taal en cultuur zoveel mogelijk te waarborgen. Zo staat de Maori-gemeenschap bekend om de traditionele (gezichts)tatoeages en de rituele haka-dans.