Oekraïne getroffen door grootste Russische luchtaanval sinds begin oorlog
Rusland heeft een grote luchtaanval uitgevoerd op Oekraïne, waarbij tot nu toe volgens Oekraïense autoriteiten in ieder geval zes mensen zijn omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Het was de grootste luchtaanval sinds het begin van de grootschalige Russische invasie op 24 februari 2022, zegt de Oekraïense luchtmacht.
Bij de luchtaanval hebben de Russen zo'n 200 raketten en drones ingezet, aldus Oekraïne. Volgens luchtmachtcommandant Olesjtsjoek zijn bij de aanval 102 van de 127 Russische raketten uit de lucht geschoten. Ook zouden 99 van de 109 drones zijn neergehaald. Desondanks zijn door het hele land explosies gemeld door de Russische luchtaanvallen.
De Oekraïense premier Sjmyhal sprak vanochtend al van een "enorme" luchtaanval die vijftien regio's had getroffen, meer dan de helft van alle Oekraïense regio's. De Russen zouden bij de aanval verschillende soorten raketten hebben ingezet, meldt Olesjtsjoek op berichtendienst Telegram.
Energienet getroffen
Het lijkt erop dat de aanval was gericht op belangrijke Oekraïense energie-infrastructuur. Ook in hoofdstad Kyiv waren explosies te horen. Daar raakte een waterkrachtcentrale beschadigd. De omvang van de schade is niet duidelijk. Ook is niet bekend of de centrale nog in werking is.
In sommige delen van Kyiv viel door de explosies de stroom uit. Ook kwam er enige tijd geen water meer uit de kraan, maar dat is inmiddels opgelost, zegt de burgemeester.
Rusland bevestigt de aanval, die rond middernacht begon. Het Russische ministerie van Defensie zegt hogeprecisiewapens te hebben gebruikt om belangrijke energie-infrastructuur in Oekraïne aan te vallen, meldt het Russische staatspersbureau Interfax. Ook zegt het ministerie dat twee vliegvelden waar westerse wapens lagen zijn geraakt, net als gascompressorstations in drie regio's.
'Veel schade'
De Oekraïense president Zelensky zegt dat de aanval "veel schade in de energiesector" heeft veroorzaakt, schrijft hij op Telegram. Hij roept zijn bondgenoten op zich te houden aan overeenkomsten over de levering van luchtafweersystemen en raketten.
Verder vindt hij dat Oekraïne en zijn partners een gezamenlijke luchtverdedigingsovereenkomst moeten sluiten om Russische drones en raketten neer te halen.
"Eigenlijk alle grote steden zijn getroffen", zegt journalist Michiel Driebergen vanuit Charkiv, de tweede stad van Oekraïne, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook de gasinfrastructuur in het uiterste westen van Oekraïne is geraakt. Dat is meer dan 1500 kilometer van Rusland."
In Loetsk, een stad in het noordwesten, zou een appartementencomplex zijn beschadigd door de luchtaanvallen. Daar kwam iemand om het leven. Een ander slachtoffer viel in de regio Dnipro. Daar braken meerdere branden uit. Ook in de zuidoostelijke regio Zaporizja viel een dode.
Op sociale media, onder meer van deze Oekraïense krant, zijn beelden te zien van Oekraïners die schuilen in metrostations:
De Oekraïense energieproducent DTEK zegt dat er nu gebruik wordt gemaakt van noodstroom en dat medewerkers in het hele land hard aan het werk zijn om de stroom weer aan te krijgen.
Winter
"Het is voor het eerst in weken dat er weer zo grootschalig wordt aangevallen", zegt Driebergen. "Je moet je voorstellen: ongeveer 80 procent van de elektriciteitsvoorziening in Oekraïne is al verwoest door Rusland de afgelopen maanden. In het voorjaar waren er veel van dit soort aanvallen. Maar het lijkt erop dat Rusland de laatste restjes van wat nog werkt in Oekraïne ook kapot wil schieten."
Het platleggen van die infrastructuur is nu nog niet zo'n ramp, want in de zomer hebben mensen nog geen verwarming nodig en is het nog lang licht. "Maar in de winter is het echt een groot probleem", zegt Driebergen. "Die wordt vermoedelijk heel erg zwaar."