Rente deert Rabobank niet, opnieuw hogere halfjaarwinst
Rabobank heeft er opnieuw een uitstekend halfjaar op zitten. De bank maakte in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van ruim 2,8 miljard euro. Dat kwam niet alleen doordat de bank meer verdiende aan rente, maar ook omdat die, ondanks alle economische onzekerheid, minder geld hoefde te steken in een fonds dat banken die in problemen komen moet redden en in de stroppenpot voor het geval klanten hun leningen niet afbetalen.
Bij de Rabobank schoot de winst een jaar geleden al omhoog toen de Europese Centrale Bank de rente razendsnel omhoog had gebracht. De spaarrente bij banken ging toen niet zo snel mee omhoog. Waar bij concurrent ING de winst inmiddels iets afneemt, blijft die bij de Rabobank maar doorstijgen.
Invloed inflatie blijft
Dat komt volgens de Rabobank doordat klanten meer leningen bij de bank zijn gaan afsluiten, vooral hypotheken. Ook zegt de bank meer kredieten te verstrekken aan particulieren en bedrijven die willen verduurzamen.
Tegelijk liepen de kosten bij de Rabobank flink op. Dat komt vooral door hogere lonen, onder meer vanwege de inflatie.
Over die inflatie zei financieel directeur Bas Brouwers dat die van invloed blijft voor de economie en de prestaties van de bank. Brouwers houdt er rekening mee dat het nog wel 1,5 tot zelfs twee jaar duurt voor de prijsstijgingen naar normale proporties zijn teruggekeerd.
Rente op maximum
Toch sprak Brouwers, net als een jaar geleden, van een "historisch hoge winst" voor zijn bank. "We hebben het gewoon goed gedaan", verwees hij naar de groei aan spaargeld en leningen bij de bank. Wel verwacht hij dat het volgend jaar voorbij is met de hoge rente-inkomsten door de hoge rente bij de ECB: "Ik denk dat dit jaar het maximum is."
Particulieren legden het afgelopen halfjaar 10 miljard euro aan extra spaargeld in de kluis van de Rabobank. Dat zijn niet alleen bestaande klanten, maar volgens de bestuursvoorzitter ook nieuwe klanten. Hij verwijst naar het zogenoemde TijdslotSparen, waarbij klanten een hogere rente krijgen als ze hun spaargeld minimaal 90 dagen vastzetten.
Kritiek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de grote Nederlandse banken relatief lage spaarrentes betalen omdat er te weinig concurrentie is, deelt Rabobank niet. De bank stelt dat er twintig concurrenten in Nederland spaarproducten aanbieden. "En wij zien bij klanten dat overstappen eenvoudig is."