Verkiezingen in Venezuela beslissen mogelijk over politieke toekomst Maduro
Komt er na 25 jaar socialisme een nieuw bewind in Venezuela? Vandaag zijn er spannende presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land.
De oppositie doet voor het eerst mee, met oud-diplomaat Edmundo González (74) als kandidaat. President Nicolás Maduro (61), die sinds 2013 aan de macht is, hoopt met de Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) opnieuw de verkiezingen te winnen. Maar onafhankelijke peilingen wijzen uit dat de oppositie grote kans maakt op de zege. De vraag die veel Venezolanen bezighoudt is of Maduro een nederlaag zal accepteren.
Roep om verandering
De 57-jarige Paula Navas woont met haar dochters in de wijk Petare, de grootste sloppenwijk van Caracas met bijna een miljoen inwoners. Lange tijd stemden veel inwoners juist uit deze arme wijken op Maduro.
Met maandelijkse voedselpakketten en bonussen probeert zijn regering hen economisch tegemoet te komen, maar het is ook een manier van de regering om goodwill te kweken, in de hoop op stemmen.
Door de jarenlange economische en humanitaire crises in het land, de lege schappen in de winkels en grote tekorten aan medicijnen in de ziekenhuizen is de roep om verandering bij Venezolanen steeds groter. Meer dan zeven miljoen Venezolanen zijn hun land de afgelopen jaren ontvlucht.
Ook Paula Navas ondervond de gevolgen van de crisis aan den lijve. In 2017 verloor ze haar 22-jarige dochter Aldeny. Ze leed aan suikerziekte, maar er was geen insuline te krijgen in de ziekenhuizen. Haar dochter raakte in coma en overleed.
"Zo erg was ons land afgegleden, het was een ramp", zegt Paula als ze terugblikt op die periode. "Ik besloot om mijn energie in mijn land te steken en te vechten voor een beter Venezuela." Hoewel het nu economisch beter gaat in Venezuela wordt het land nog altijd op autoritaire wijze geregeerd door president Maduro.
Paula's hoop is dat daar bij de presidentsverkiezingen van dit weekend verandering in komt.
Verenigde oppositie
De oppositie heeft zich verenigd voor deze verkiezingen met een gezamenlijke kandidaat en maakt kans op de overwinning. In eerste instantie was de populaire oppositieleider Maria Corina Machado (56) gekozen als kandidaat, maar haar kandidatuur werd in maart geboycot door de regering. Uiteindelijk lukte het de oud-diplomaat Edmundo González om zich te registreren. Hij wordt nu ook gesteund door de andere oppositieleiders, zoals Maria Corina Machado. Samen voeren ze campagne.
Paula zet zich ook in voor de oppositie en gaat met folders de straat op. Buurtbewoners spreekt ze aan om uitleg te geven over het stemproces en om campagne te voeren. "Kijk, hier moet je straks je duim zetten", zegt ze tegen een buurtbewoner.
Hoge opkomst verwacht
De vele honderdduizenden Venezolanen die op de campagnebijeenkomsten van de oppositie afkomen, laten ook zien ook hoe breed de oppositie gedragen wordt. De verwachting is dat veel kiezers vandaag naar de stembus gaan.
De hoop is ook groot bij Paula. Bij de afsluiting van de bijeenkomst voegt ze zich tussen duizenden landgenoten. Ze zwaait met de Venezolaanse vlag en roept luidkeels: vrijheid, vrijheid!
Maar zal Maduro een eventuele nederlaag accepteren? Hoe eerlijk worden de verkiezingen? "Ik denk dat fraude iets is dat sowieso door Maduro's hoofd gaat", zegt ze. "Maar wat hij ook probeert, de uitslag zal hij moeten accepteren. Ik geloof dat we gaan winnen, we zijn met een grote meerderheid." Er klinkt hoop in haar stem.
Verkiezingen onder hoogspanning
In de aanloop naar de verkiezingen is de spanning voelbaar in het land. Maduro dreigde al dat als de oppositie wint dit tot een bloedbad kan leiden. Ook sprak hij van een burgeroorlog. Deze dreigementen werden direct veroordeeld door bevriende leiders in de regio zoals Maduro's bondgenoot, de Braziliaanse president Lula da Silva.
Bij de verkiezingen zijn weinig waarnemers toegelaten door de Venezolaanse autoriteiten. Zo zijn er geen EU-waarnemers, en ook kregen waarnemers uit Brazilië op het laatste moment geen toestemming meer na Lula's kritische opmerkingen. Wel zijn er waarnemers van de VN en waarnemers van het Carter Center.
"Ik heb veel hoop en vertrouwen", zegt Paula. "Als ik dit zo meemaak dan moet ik terugdenken aan 2017 toen mijn dochter overleed omdat er een gebrek was aan medicijnen", zegt ze geëmotioneerd. "Maar ik voel de massale hoop voor Venezuela. Er zal verandering komen."
In april bezocht correspondent Nina Jurna ook al Venezuela en zag daar dat het land behoorlijk aan het veranderen is: