Een stil uit de openingsceremonie waar het Laatste Avondmaal wordt uitgebeeld
NOS Nieuws

Ophef over parodie op Laatste Avondmaal tijdens openingsceremonie Spelen

Er is ophef ontstaan over het uitbeelden van Het Laatste Avondmaal tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Onder anderen politici en leden van de katholieke kerk reageren kritisch.

In de vier uur durende show was een parodie te zien op de scène waarin de twaalf apostelen de laatste maaltijd delen met Jezus Christus voor zijn kruisiging. Het gezelschap aan tafel bestaat onder meer uit een groep dragqueens, een trans model en een halfnaakte zanger. Volgens de organisatie was het een parodie op de bekende muurschildering van Leonardo da Vinci, die de belangrijke Bijbelscène schilderde.

Bekijk hier de veelbesproken scène terug:

Laatste Avondmaal met drags en transmodel tijdens opening Olympische Spelen

De Franse katholieke kerk zegt de scène diep te betreuren. "Helaas wordt er gespot met het christendom", zeggen Franse bisschoppen in een gezamenlijke verklaring. Ook enkele Franse politici keken met afschuw naar de vertoning.

Zo zegt de rechtse politica Marion Maréchal op sociale media: "Aan alle christenen ter wereld die naar de openingsceremonie kijken en zich beledigd voelen door deze dragqueen-parodie op Het Laatste Avondmaal: weet dat niet Frankrijk spreekt, maar een linkse minderheid die altijd wil provoceren."

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini noemt het beledigen van miljarden christenen "een heel slecht begin van de Spelen".

Nederlandse politici

Volgens PVV-leider Geert Wilders wordt er met twee maten gemeten. "Dus het belachelijk maken van het christendom is oké, maar als ik wat Mohammed-cartoons publiceer, dan heeft links het over heiligschennis en spreken radicale imams fatwa's uit", zegt de PVV-leider.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder legt op sociale media een link met de vervolging van christenen. De politicus spreekt van "het trappen tegen de meest vervolgde groep mensen op aarde. Christenen worden in grote delen van de wereld vermoord, onterecht vastgezet, verkracht, ontvoerd, opgejaagd, verdreven, alleen vanwege het feit dat ze christen zijn", schrijft Ceder.

De regisseur van de openingsceremonie, Thomas Jolly, zegt dat het "nooit de bedoeling is geweest om te beledigen", maar dat juist inclusiviteit werd nagestreefd. "In Frankrijk zijn mensen vrij om lief te hebben hoe ze willen, te houden van wie ze willen, om te geloven of niet te geloven", aldus Jolly.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl