Duitsland verbiedt 'door Iran aangestuurde' moslimorganisatie
Duitsland heeft een islamitische organisatie die in Hamburg is gevestigd, verboden verklaard. Ook dochterorganisaties elders in Duitsland moeten hun activiteiten per direct staken. Vier moskeeën van de organisatie zijn gesloten, waaronder de Blauwe Moskee in Hamburg.
Volgens de Duitse veiligheidsdienst BfV streeft het Islamitische Centrum Hamburg (IZH) radicaalislamitische doelen na die lijnrecht tegen de Duitse grondwet en democratische rechtsstaat ingaan.
Zo zou het centrum geweld van terroristische organisaties als Hamas en Hezbollah verheerlijken en mensen rekruteren en donaties inzamelen voor Hezbollah. Ook zou het propaganda verspreiden voor Iran. Iran zou daarmee de haat in Duitsland tegen Israël en Joden willen voeden.
In de gaten gehouden
Het IZH werd al sinds de oprichting in het begin van de jaren 90 door BfV in de gaten gehouden. Daarbij is volgens de autoriteiten gebleken dat het centrum in contact stond met een Iraanse veiligheidsdienst. Het IZH weerspreekt de beschuldigingen. Het zegt dat het geweld veroordeelt en voor vrede is.
De politie deed vanmorgen verspreid over heel Duitsland invallen in 53 panden die met het IZH in verband worden gebracht. Dat gebeurde vorige maand en in november vorig jaar ook al.
In Hamburg werd onder meer de Blauwe Moskee doorzocht, die net als het regime in Iran bij de sjiitische stroming in de islam hoort. De moskee is in 1953 opgericht door Iraniërs die gevlucht waren voor de toenmalige prowesterse regering van Iran.
Sinds de islamitische revolutie in Iran in 1979 onderhield de moskee goede banden met het Iraanse regime. De Blauwe Moskee groeide uit tot een van de grootste sjiitische centra in Europa. Behalve deze moskee moeten drie andere sjiitische moskeeën hun deuren per direct sluiten.
Vrees voor vergelding
In Duitsland wordt gevreesd dat Iran met represailles tegen Duitse organisaties zal komen. Ook wordt gevreesd voor het leven van de Duits-Iraanse man Jamshid Sharmahd. Hij werd vorig jaar in Iran wegens corruptie ter dood veroordeeld. Volgens de Amnesty International was dat na een schijnproces.