Bedrijf in haven Vlissingen jaar dicht om verdenking drugshandel
Het Zeeuwse overslagbedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen gaat vanaf het einde van de maand een jaar lang dicht. Dat heeft de burgemeester Bas van den Tillaar bekendgemaakt. Het bedrijf maakt volgens hem vermoedelijk al "zeer lange tijd deel uit van georganiseerde internationale drugshandel".
Volgens Van den Tillaar is het aannemelijk dat er "gedurende meerdere jaren grote partijen van 100 tot meer dan 1500 kilo cocaïne op het terrein van BTZ aanwezig zijn geweest". Hij noemt het "een bijzonder kwalijke zaak dat een bedrijf in onze haven mogelijk bewust is gebruikt voor de internationale handel in drugs".
Het bedrijf is nog niet bereikt voor commentaar.
Dekmantel
Politieonderzoek wees uit dat BTZ waarschijnlijk bewust is gebruikt als 'dekmantelbedrijf', met directe betrokkenheid van de bestuurders. Twee maanden geleden werden de drie directeuren van het bedrijf aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Naar hen en het bedrijf zelf loopt een strafrechtelijk onderzoek. De directeuren zitten nog vast, schrijft Omroep Zeeland.
Het bedrijf was nog gewoon open, maar daar komt vanaf 24 juli dus verandering is. De sluiting van het bedrijf treft de medewerkers en hun gezinnen, realiseert de burgemeester zich. "Maar de ernst van de illegale praktijken bij BTZ wegen voor mij zwaarder."
Met de maatregel wil de burgemeester het signaal afgeven aan de betrokken drugscircuits. "Misbruik van onze havens wordt niet getolereerd." Hij hoopt dat er het komende jaar rust ontstaat bij het overslagbedrijf en wil met havenbedrijf North Sea Port gaan praten over manieren om herhaling te voorkomen.
Eerder in opspraak
BTZ is een op- en overslagbedrijf in Vlissingen. Het zet goederen over van en naar transportmiddelen, zoals van schip naar vrachtwagen. Het bedrijf heeft 22 hectare aan grond.
Het overslagbedrijf kwam al eerder in opspraak. In 2021 moest direct 55.000 ton aan illegaal opgeslagen grond verwijderd en verplaatst worden. Die grond lag er zonder vergunning. Toen het bedrijf de grond niet weghaalde, bepaalde de rechter dat BTZ 250.000 euro aan dwangsommen moest betalen.