CPB: koopkrachtplusje door plannen PVV, NSC, VVD en BBB, maar haalbaarheid onzeker
De koopkracht van huishoudens gaat er door de plannen in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen de komende vier jaar iets op vooruit. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na een doorrekening van de plannen.
De koopkracht zou bij ongewijzigd beleid met 0,6 procent per jaar stijgen, en door de plannen van BBB, PVV, NSC en VVD komt daar 0,2 procentpunt extra per jaar bij. De armoede neemt door de plannen ietsje minder toe dan zonder de plannen.
Lagere inkomens profiteren volgens het CPB meer van het hoofdlijnenakkoord dan hogere inkomens. Dat komt door een verhoging van de huurtoeslag en van het kindgebonden budget.
Het CPB benadrukt dat de effecten nog anders kunnen uitvallen omdat meerdere maatregelen uit het akkoord nog moeten worden uitgewerkt. Vanwege het ontbreken van informatie heeft het CPB "aannames moeten doen om een doorrekening te kunnen maken". Als een nieuw kabinet voor een andere uitwerking van de plannen kiest, kunnen de effecten afwijken, waarschuwt het CPB.
Om de doorrekening was gevraagd door oppositiepartijen, die bij sommige voorgenomen bezuinigingen vraagtekens plaatsten over de haalbaarheid en een beeld van het geheel wilden hebben.
'Asielmaatregelen onzeker'
Het CPB waarschuwt verder dat het niet zeker is of de maatregelen die de vier partijen willen nemen om de instroom van asielzoekers te beperken wel zo werken als ze hopen.
PVV, VVD, NSC en BBB willen de instroom met 10 procent omlaag brengen door onder meer het versoberen van de opvang, het verscherpen van toelatingscriteria en het beperken van mogelijkheden tot gezinshereniging tot het kerngezin.
Die daling met 10 procent -die een bezuiniging van 700 miljoen zou opleveren- is volgens het CPB "met grote onzekerheid omgeven". Afhankelijk van de uitwerking kunnen de maatregelen ook gepaard gaan met juridische risico's.
Ook over het plan van de vier partijen om minder geld aan Brussel af te dragen, is het planbureau kritisch. De partijen hopen 1,6 miljard mínder aan Brussel af te dragen, maar het planbureau denkt dat maximaal 500 miljoen haalbaar is.
Morgen debatteert de Kamer over de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB.