ME grijpt in bij bezetting gebouw Universiteit Leiden in Den Haag
De mobiele eenheid is in actie gekomen bij de bezetting van het Wijnhavengebouw van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag. "De politie heeft zich voor de ingang van het gebouw opgesteld", zegt een woordvoerder van burgemeesterVan Zanen. Daarmee wil de politie "een zichtbare buffer" tussen het pand en de demonstranten creëren, om te voorkomen dat meer mensen het gebouw in gaan.
Een grote groep pro-Palestijnse betogers houdt sinds 13.30 uur de derde verdieping van het universiteitsgebouw bezet. Ook buiten het pand verzamelden zich enkele honderden mensen. Volgens de betogers heeft de universiteit zich niet aan een afspraak gehouden. Eerder schreef de universiteit op X dat er "concrete stappen" zouden worden genomen bij de contacten met Israëlische universiteiten.
"Inmiddels heeft een deel van de demonstranten het gebouw verlaten", zegt een woordvoerder van de universiteit, die inschat dat nog ongeveer twintig mensen binnen zijn. "Zij krijgen tot 19.30 uur om het pand te verlaten." Wat er gebeurt als de demonstranten daar niet naar luisteren, is niet bekend.
De universiteit staat volgens de woordvoerder de hele dag in contact met vertegenwoordigers van de betogers. Er is ook overleg met 'de driehoek', oftewel de burgemeester, de politiechef en de hoofdofficier van justitie.
Afspraken niet nagekomen
Volgens de demonstranten was afgesproken dat de universiteit vandaag met een concrete verklaring zou komen, maar dat is niet gebeurd. "Het is al de zoveelste keer dat ze een afspraak niet nakomen", zegt woordvoerder Michel Vermeer van Students for Palestine (SfP) tegen een NOS-redacteur ter plaatse. "We onderhandelen al heel lang en elke keer worden er dingen beloofd. Daarom staan we nu hier."
SfP eist dat de universiteit alle academische banden met Israëlische universiteiten verbreekt en desinvesteringsplannen op tafel legt. "Als ze niet over de brug komen, gaan we echt niet weg", zegt Vermeer.
De universiteit sprak over een groep van zo'n 150 mensen die het pand in gingen. Daarop besloot de instelling al het onderwijs af te gelasten. "We hebben ze gevraagd het pand te verlaten, maar er is nog een aanzienlijke groep aanwezig", aldus een woordvoerder eerder vanmiddag.
De ME is als buffer voor de ingang van de universiteit gaan staan:
Een zijdeur van het gebouw is met kettingsloten vastgemaakt. Volgens demonstranten omdat zij een mogelijk politieoptreden via die zijdeur onveilig vinden. Op videobeelden is te zien dat mensen op het dak van de universiteit staan en spandoeken hebben opgehangen.
De universiteit zal zich aan het onlangs opgestelde demonstratieprotocol houden, meldt de woordvoerder. Daarin staat dat universiteitsbestuurders niet in gesprek gaan met demonstranten die hun gezicht bedekken. Ook is overnachten in de gebouwen niet toegestaan.
Eerder vandaag zou ook geprotesteerd worden bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Die sloot daarom uit voorzorg de deuren van verschillende gebouwen. Op het laatste moment werd de demonstratie door de organisatoren verplaatst naar het plein voor station Rotterdam Centraal. De Erasmus Universiteit zegt de gebouwen morgen weer te openen, maar houdt rekening met nieuwe protesten.
Het is al langere tijd onrustig bij universiteitsgebouwen in Nederland. In Amsterdam liepen protesten vorige week en deze week uit de hand en kwam de mobiele eenheid in actie. De Universiteit van Amsterdam besloot daarop de deuren gesloten te houden. Vandaag konden studenten weer colleges volgen.