32 aanhoudingen bij studentenprotesten in Amsterdam, universiteitsgebouw in Utrecht ontruimd
In Amsterdam en Utrecht zijn gisteravond en in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw pro-Palestijnse demonstraties geweest bij universiteiten. In Amsterdam werden 32 aanhoudingen verricht. Demonstranten in Utrecht die het universiteitsgebouw op de Drift hadden bezet, werden afgevoerd met bussen. Of er in Utrecht aanhoudingen zijn verricht, is niet duidelijk.
Aan het eind van woensdagmiddag greep de politie in bij het protest in Amsterdam, waar actievoerders een gebouw van de Universiteit van Amsterdam bezetten. Het Binnengasthuisterrein in het centrum van de stad werd sinds dinsdag door demonstranten bezet.
De politie gebruikte shovels om een eind te maken aan barricades die waren gemaakt met onder meer kantoormeubilair, ladders en stenen. Betogers belaagden de politie door brandblussers leeg te spuiten en met voorwerpen te gooien. ME'ers deelden klappen uit aan demonstranten.
De ontruiming ging van start nadat de UvA aangifte had gedaan, onder meer omdat er in de gebouwen vernielingen waren aangericht. Ook zou de veiligheid voor omwonenden in het geding zijn. "Bovendien kan het onderwijs in de Oudemanhuispoort niet doorgaan", liet de universiteit weten.
Beelden van de ontruiming:
Een deel van de betogers bij het UvA-gebouw verplaatste zich naar het Rokin. Daar zijn stadsbussen van het GVB tegengehouden waarin aangehouden demonstranten moesten worden vervoerd. Er zijn ook berichten dat banden van de bussen zijn lek gestoken, maar dat is niet bevestigd.
Later op de avond moesten de betogers op het Rokin ook vertrekken van de politie. De honderden betogers werden verjaagd in de richting van het Muntplein. Later trokken de demonstranten naar het Rembrandtplein, waar tegen 23.00 uur de groep langzaam uitdunde. Rond 23.45 uur meldde de politie dat er 32 mensen waren aangehouden voor openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing.
Rond 23.45 uur meldde bestuursvoorzitter Anton Pijpers van de universiteit Utrecht zich dan voor de tweede keer buiten het universiteitsgebouw op de Drift. Eerder had hij de betogers die het gebouw bezet houden gezegd dat ze voor 22.00 uur moesten zijn vertrokken, omdat het gebouw rond die tijd dicht ging. Dit keer stelde hij een ultimatum: iedereen moest om 00.05 zijn vertrokken.
Rond 1 uur werden dan echt de eerste betogers met bussen afgevoerd. Daarna stonden op de brug tussen de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat betogers en de politie tegenover elkaar. Een verslaggever van RTV Utrecht meldde dat daar drie mensen zijn aangehouden. Dat is niet door de politie bevestigd.
Op beelden is te zien dat betogers geboeid worden weggedragen:
Na 2.00 begonnen de betogers te vertrekken. Om ongeveer 2.30 uur meldde een woordvoerder van de politie Utrecht dat een groep van in totaal ongeveer veertig demonstranten was afgevoerd met stadbussen. "Ze zijn op een andere plek afgezet en niet aangehouden", aldus de woordvoerder.
De Universiteit Utrecht heeft volgens persbureau ANP inmiddels besloten dat de onderwijs- en onderzoekspanden in de binnenstad tot maandagochtend 08.00 uur dicht blijven. De universiteit wil "verdere overlast en mogelijk onveilige situaties voorkomen". De universiteit doet "een klemmend beroep op al haar studenten om de rust te bewaren, verdere escalatie te voorkomen en respectvol met elkaar om te blijven gaan", aldus ANP.