Vitesse staat op omvallen
NOS Voetbal

Vitesse staat op omvallen, maar wat is er nu precies aan de hand?

Bestaat Vitesse over een paar weken nog? De licentie van de club is serieus in gevaar, zegt interim-directeur Edwin Reijntjes. Dat levert een hoop vragen op, want hoe heeft het zover kunnen komen? En stond Vitesse niet al vaker op omvallen? En wat is nu het grootste probleem van de club?

Vijf vragen en antwoorden die wat duidelijkheid scheppen.

1. Waarom staat de licentie op de tocht?

Dat is een uitgebreid verhaal, maar kort samengevat komt het erop neer dat Vitesse niet aan de licentie-eisen van de KNVB voldoet. Er wordt door de voetbalbond bijvoorbeeld gekeken naar de financiën. Er moet een jaarverslag zijn, ondertekend door een onafhankelijke accountant.

De financiën van Vitesse zijn op dit moment niet op orde. Volgens dagblad De Gelderlander is er een acuut tekort van 3,5 miljoen euro.

Vitesse geeft nu ongeveer 26 miljoen euro uit in een jaar en daar staat 19 miljoen euro aan inkomsten tegenover. Dat was lange tijd geen probleem, omdat Vitesse een Russische eigenaar had die het gat tussen uitgaven en inkomsten dichtte. Maar na de invasie van Oekraïne door Rusland vertrok eigenaar Valeri Ojf. Hij stak geen geld meer in de club.

Vitesse dacht een nieuwe eigenaar te hebben gevonden in de Amerikaan Coley Parry, van The Common Group. Bij hem sloot de club ook een lening af om dit seizoen te kunnen overbruggen.

Die lening zou omgezet worden in eigen kapitaal als Parry de eigenaar zou worden, maar na 18 maanden onderzoek werd een overname afgekeurd. Dat betekent dat Vitesse op dit moment geen financiële injecties krijgt.

Bekijk hier een explainer over de mogelijke overname van Vitesse:

Overname afgekeurd: Waar ging het mis voor Vitesse?

Een ander probleem is dat Vitesse geen goedgekeurd jaarverslag kan indienen. Doordat Vitesse nog altijd officieel in Russische handen is en vanwege de grote financiële onzekerheid wil de accountant de jaarrekening niet aftekenen. Met het niet indienen van de jaarrekening heeft de Arnhemse club de licentievoorwaarden al overtreden, daarvoor kreeg Vitesse in oktober een boete.

2. Waarom lukt het Vitesse niet om op eigen benen te staan?

Maar waarom kan Vitesse niet zonder eigenaar? Dat kunnen andere clubs toch ook? Dat komt met name doordat de ambities in Arnhem al jaren te groot zijn.

Zakenman Maasbert Schouten kreeg in 2008 de aandelen van Vitesse in handen. Hij verkocht ze uiteindelijk aan de Georgiër Merab Jordania en vanaf toen wilde de club jaarlijks meespelen om Europees voetbal en zelfs het woord 'kampioenschap' viel.

Na Jordania kreeg de Rus Alexander Tsjigirinski de zeggenschap, gevolgd door landgenoot Ojf in 2018. Er werd veel geld geïnvesteerd, maar de inkomsten bleven daarbij achter. Toch was er geen probleem, want de tekorten werden altijd gedekt door de eigenaar.

Maasbert Schouten en Merab Jordania

Nu is dat dus niet meer het geval en de club zit direct in de problemen. Vitesse heeft bijvoorbeeld spelers gehaald met het oog op het halen van Europees voetbal en die krijgen dus ook goed betaald, maar het geld daarvoor is er niet meer.

Als Vitesse weer op eigen benen wil staan, moet de club flink bezuinigen. Er staan vooralsnog geen investeerders uit de regio klaar om te helpen.

3. Wat betekent degradatie voor Vitesse?

Vitesse staat er ook sportief niet goed voor met een zeventiende plek op de ranglijst, degradatie dreigt. En dat zou ook op het financiële vlak een groot probleem zijn. Als een club degradeert naar de eerste divisie, komt er veel minder geld binnen.

De kaartverkoop zal niet meer op het niveau van nu liggen, sponsoren vinden de club minder interessant en de tv-gelden lopen met miljoenen euro's terug. Daardoor zou de club nog verder moeten bezuinigen.

Dat betekent dat er geen eredivisiesalarissen meer betaald kunnen worden en dat spelers die dergelijke bedragen verdienen, verkocht moeten worden. Eigenlijk begint Vitesse dan helemaal opnieuw.

Stadion GelreDome

Ook de hoge stadionlasten hangen bij degradatie als een molensteen om de nek. Onder hoge druk heeft Vitesse vorig jaar een nieuw contract moeten afsluiten met Stadion Gelredome voor de huur van de thuishaven. Daardoor betaalt 'Hollywood aan de Rijn' nu 2,4 miljoen euro per jaar. Dat lijkt in de eerste divisie bijna onmogelijk op te hoesten.

4. Stond de club niet al vaker op omvallen?

Ja. In 2001, 2003 en 2008 scheerde de club al langs de financiële afgrond.

  • In 2001 trok hoofdsponsor Nuon zich terug bij Vitesse en daardoor had de club ineens een tekort van 24 miljoen gulden. Een groep investeerders, de Vrienden van Vitesse, schoot te hulp. Zij staken miljoenen in Vitesse en hebben daarmee de club gered.
  • In 2003 was de nood opnieuw hoog. Uiteindelijk redde de gemeente de club met een reddingsplan van zo'n 30 miljoen euro.
  • In 2008 bleken de uitgaven weer hoger dan de inkomsten. Het tekort liep op tot 27 miljoen euro. Paul van der Kraan, destijds algemeen directeur, trok Vitesse uit het slop. Hij zorgde ervoor dat schuldeisers nog een deel van de schuld kregen, de rest zou worden kwijtgescholden. Zo ook, opnieuw, bij de gemeente.

5. Wie gaat Vitesse uit het slop halen?

Ook nu is Paul van der Kraan betrokken bij Vitesse. Als adviseur probeert hij, samen met interim-directeur Edwin Reijntjes, de club in eerste instantie te behouden voor het betaalde voetbal.

Daarvoor moet het vertrouwen van de licentiecommissie van de KNVB worden gewonnen en dat is al een hele klus, nadat er de afgelopen jaren vooral een strijd gestreden werd met diezelfde commissie om de overname door Parry rond te krijgen.

Bij de Vrienden van Vitesse kan niet meer aangeklopt te worden. Die groep bestaat niet meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl