Demissionair minister De Jonge bij het Kamerdebat
NOS Nieuws

Kamerdebat zonder Baudet over Russische omkoping, 'verdenking schadelijk'

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk weten of en zo ja, welke Nederlandse politici zich hebben laten omkopen door Rusland. Dat bleek tijdens het Kamerdebat over de kwestie. Zolang dat onbekend is hangt de verdenking boven de politieke partijen en de Europese verkiezingen in juni. En dat is schadelijk, daar zijn de Kamerleden het over eens.

Maar een naam noemen of zelfs zeggen dat er geen naam bekend is kan niet zomaar, zei demissionair minister De Jonge. Het gaat om informatie van geheime diensten en die bepalen zelf wat zij bekendmaken.

Donderdag maakten de Tsjechische autoriteiten bekend een pro-Russische desinformatiecampagne te hebben blootgelegd, waarbij de nieuwssite Voice of Europe een sleutelrol heeft gespeeld. De inlichtingendienst AIVD was vooraf door de Tsjechische veiligheidsdienst geïnformeerd.

Tsjechië heeft geen namen van Nederlandse personen openbaar gemaakt en gaat dat "op dit moment" ook niet doen, vertelde De Jonge. En het kabinet en de AIVD willen ook niet zeggen welke informatie zij hebben ontvangen.

Tot teleurstelling van verschillende fracties deed FvD-leider Thierry Baudet, bekend om zijn uitgesproken pro-Russische standpunten, niet mee aan het debat. Verschillende partijen hintten erop dat de verdenkingen nu juist over zijn partij gaan.

Baudet vindt dat "feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties". In een tweet voorafgaand aan het debat ontkende hij: "Er ís geen geld betaald aan ons, er ís geen "kompromat", geen afpersing, geen cash, geen crypto, geen overboeking, er is ook geen enkele andere link van FVD met het Kremlin."

Ook PVV-leider Geert Wilders weet dat hij door zijn voormalige warme banden met de regering-Poetin en het Russische parlement wordt genoemd, ondanks zijn verklaring dat dit ten onrechte is. Hij legt zich erbij neer dat er voorlopig niets openbaar wordt. "Wat we niet willen is de geheime diensten voor de voeten lopen als zij mogelijk een corrupt persoon willen aanpakken."

Wilders herhaalde dat hij niet is omgekocht en juist helderheid wil:

Wilders: PVV heeft geen cent van Rusland gekregen

De Tsjechische krant Denik N heeft op basis van gesprekken met anonieme inlichtingenbronnen wel namen genoemd. Politici uit Duitsland, Frankrijk, Polen, België, Hongarije en Nederland zouden zijn benaderd, en sommigen van hen zouden 'Russisch' geld hebben ontvangen, onder meer voor hun campagnes voor de Europese verkiezingen van juni.

De Nederlandse politici die recentelijk nog met interviews op Voice of Europe verschenen zijn Thierry Baudet en de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van Forum voor Democratie Vlaanderen, Marcel de Graaff.

Juist bij die Europese verkiezingen moet duidelijk zijn over welke politicus of politici het gaat, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. De Jonge is het daarmee eens, maar kan nu toch niets zeggen:

Kamerleden en De Jonge voeren ongemakkelijk debat over Russische inmenging

Er werden verschillende voorstellen gedaan om de regels over de financiële giften aan politieke partijen strenger te maken. Maar vrijwel niemand denkt dat dat gaat helpen om dit soort omkoping aan het licht te brengen.

De Kamer rest weinig anders dan af te wachten wat de AIVD gaat doen of in het geheim al in gang heeft gezet. Als de veiligheidsdienst politici van strafbare feiten verdenkt, dan kan een strafrechtelijk onderzoek worden gestart via het Openbaar Ministerie.

Ook kan de Kamer een nieuwe commissie in het leven roepen die een aanklacht tegen een bepaalde politicus voorbereidt. Die commissie moet dan wel zelf bepaalde harde aanwijzingen of bewijzen hebben. Volt stelde voor om daar nu vast mee te beginnen, maar dat is andere partijen te snel, nu er geen specifieke verdenkingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl