Bond na vertrek dartsters om trans teamgenoot: 'Iedereen moet zich welkom voelen'
De Nederlandse Dartsbond (NDB) heeft met verbazing gereageerd op het vertrek van twee vrouwelijke darters uit het nationale team. De bond bevestigt het vertrek van Aileen de Graaf en Anca Zijlstra, die niet in een nationaal team willen uitkomen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven.
Directeur Paul Engelbertink van de dartbond zegt te "staan voor een dartsport waarin iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen en zich veilig voelt. Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is."
Na het bekendmaken van de Nederlandse selectie voor het 4 Nations Tournament in april meldden De Graaf en Zijlstra op Facebook geen team te willen vormen met Van Leuven. "Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan", aldus Zijlstra.
Engelbertink vindt het feit dat Zijlstra spreekt over schaamte "erg ver gaan." Dat De Graaf en Zijlstra een andere mening hebben en dat het ook voor hen soms "uitdagend" kan zijn om op sociale media commentaren te lezen over het samenspelen met Van Leuven, begrijpt de directeur. "Maar ik heb geen begrip voor die woorden."
Ook is Engelbertink verbaasd over de timing. "Jaren geleden zijn er in samenspraak met de wereldbond en NOC*NSF regels en richtlijnen vastgesteld. En Noa-Lynn zit al sinds 2021 in het nationale team."
Vincent van der Voort, topdarter en dartsanalist, kent de discussie en begrijpt beide kanten.
"In andere sporten is het verschil soms zo groot dat het niet eerlijk meer is. Maar aan de andere kant: de bond stelt regels op. Die moeten zeggen: zo doen we het, en als het je niet bevalt dan speel je maar niet meer."
Van der Voort denkt dat het voordeel van mannen ten opzichte van vrouwen wel meevalt in zijn sport. "Sommige vrouwen gooien nu zo goed. Fallon Sherrock heeft ook wedstrijden op een WK gewonnen. Op de hele wereld darten meer mannen dan vrouwen, dus daarom zijn meer toppers man. Maar verder zou het gewoon gelijk moeten zijn."
'Ze is ook een mens'
Van Leuven liet zondagavond tegenover de NOS weten dat de ontstane ophef haar veel energie heeft gekost. "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."
Van der Voort stuurde Van Leuven, die hij kent vanuit zijn winkel met dartspullen, een berichtje om haar een hart onder de riem te steken. "De reacties gaan wel ver, als je al boos bent moet je dat aan de organisatie laten weten", zegt hij. "Die maken de regels. Zij heeft ook gewoon familie."
'In gesprek'
De bond bedankt De Graaf en Zijlstra voor "hun jarenlange inzet voor het Nederlands team". Wel wil de Engelbertink nog graag met alle drie de vrouwen in gesprek om te kijken naar hun toekomst en of die bij het nationale team ligt of niet. "Want ze gaan elkaar sowieso nog vaker tegenkomen."