Julian Nagelsmann
NOS Voetbal

Vlak voor het eigen EK zijn er zorgen om Duits elftal: 'Maar wij zeuren altijd'

Drie maanden voor het EK in Duitsland staat het Duitse voetbalelftal van Bundestrainer Julian Nagelsmann onder druk door matige resultaten.

Weliswaar werd er zaterdag nog verrassend gewonnen bij vice-wereldkampioen Frankrijk (0-2), maar er zijn nog genoeg zorgen over het team.

"We zitten in een opbouwfase, een veranderfase, maar we kunnen nog niet zeggen dat Duitsland zichzelf al heeft gevonden", zegt de Duitse trainer Frank Wormuth, die tussen 2008 en 2018 hoofd trainersopleiding was van de DFB en ook zes jaar Duitsland onder 20 onder zijn hoede had.

Dinsdagavond proberen de Duitsers in het oefenduel met Nederland in Frankfurt het zelfvertrouwen nog wat meer op te vijzelen.

Problemen

De problemen bij de Duitse nationale ploeg spelen al een hele tijd. Op de WK's van 2018 en 2022 was de groepsfase het eindstation en bij het uitgestelde EK in 2021 kwam het team niet verder dan de achtste finales.

Teleurstelling bij Manuel Neuer en zijn teamgenoten na de 1-2 nederlaag tegen Japan op het WK in Qatar

De slechte resultaten op het WK in Qatar, maar ook zeker in de wedstrijden daarna (één overwinning in zes wedstrijden) kostten bondscoach Hansi Flick de kop.

In september 2023 werd Nagelsmann aangesteld, in de hoop dat hij de nieuwe verlosser zou zijn. Onder leiding van de oud-coach van Bayern München begon Duitsland hoopvol met een 3-1 zege op de Verenigde Staten. Maar daarna volgden een gelijkspel tegen Mexico en nederlagen tegen Turkije en Oostenrijk.

Wat is het probleem?

Nagelsmann was dus niet meteen de wonderdokter. Maar dat is ook niet zo gek, zegt Wormuth. De oud-trainer van Heracles en FC Groningen ziet vooral een kwaliteitsprobleem in de achterhoede.

"We hebben veel defensieve problemen, dat was al een probleem voordat Nagelsmann kwam. De kwaliteit van onze verdedigers is gewoon niet meer zo goed. Normaal staan de Duitse verdedigers vooraan als het gaat om duelkracht, maar dat is nu voorbij."

Maar er zijn meer verklaringen. Volgens de erevoorzitter van Bayern München, Uli Hoeness, zijn de matige resultaten van het nationale elftal namelijk te koppelen aan de (matige) vorm van Bayern München.

"Alle successen van het nationale team van de afgelopen dertig jaar zijn grotendeels beïnvloed door FC Bayern", aldus Hoeness. "Als er nu een bepaalde omwenteling plaatsvindt bij FC Bayern, dan heeft dat uiteraard ook gevolgen voor de nationale ploeg, omdat die al dertig tot veertig jaar altijd op Bayern vertrouwt."

Veranderingen

Maar de huidige bondscoach lijkt daar juist vanaf te willen stappen. Nagelsmann heeft deze interlandperiode geen beroep gedaan op Bayern-spelers Leon Goretzka en Serge Gnabry. Ook Mats Hummels is gepasseerd.

Frank Wormuth

Er zijn wel zes debutanten opgeroepen, onder wie slechts één Bayern-speler, Aleksandar Pavlovic, die inmiddels ook nog eens geblesseerd is afgehaakt.

"Iedereen zegt dat Nagelsmann nu grote veranderingen gaat doorvoeren, maar de zes nieuwe spelers zijn zeker niet allemaal voor de basis bedoeld. Zij zijn vooral speler 15 tot en met 21 in de selectie", zegt Wormuth.

Kroos is terug

Verder is de 34-jarige Toni Kroos teruggekeerd bij het nationale team. De middenvelder van Real Madrid was na het EK in 2021 afgezwaaid, maar de bondscoach wil nu het team rondom hem gaan bouwen.

Bij zijn rentree, zaterdag tegen Frankrijk, maakte Kroos een ijzersterke indruk en was hij na zeven seconden al goed voor een assist op de recordgoal van Florian Wirtz.

Jamal Musiala en Toni Kroos tijdens het met 2-0 gewonnen oefenduel met Frankrijk

Nagelsmann heeft ook de opstelling van de Duitsers iets omgegooid. Tegen Frankrijk speelden Antonio Rüdiger, Jonathan Tah en Joshua Kimmich achterin, samen met Maximilian Mittelstädt. Kroos zorgde voor defensieve balans op het middenveld met Robert Andrich en de aanval werd geleid door centrumspits Kai Havertz, vlak voor een linie met Jamal Musiala, İlkay Gündoğan en Wirtz.

"Het zijn kleine wijzigingen, maar voor Duitsland zijn dit heel grote veranderingen", stelt Wormuth.

'Glas is altijd halfleeg in Duitsland'

Of die veranderingen op tijd gaan komen voor het EK is de vraag. Ondanks de opleving tegen Frankrijk zal de stemming bij een nederlaag tegen Oranje weer dalen bij de gastheer van komende zomer.

En die kans is best aanwezig, denkt Wormuth. "Nederland is beter op dit moment. Zij spelen al langere tijd samen en hebben goede verdedigers die ook nog eens kunnen voetballen. Daarnaast speelt Nederland al jaren in dezelfde formatie en spelen bijna alle spelers bij fantastische clubs."

Maar zorgen maken om de nationale ploeg, dat is niet nodig, vindt hij: "De situatie in Oekraïne is zorgelijk. Maar waar in Nederland het glas altijd halfvol is, is het in Duitsland altijd halfleeg. Wij zeuren altijd een beetje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl