Milaan-Sanremo voor vrouwen bestaat niet, een gemis? 'Trofeo Binda is veel mooier'
Wielrensters kunnen tegenwoordig dromen van de gele trui in de Tour de France, een zege op de legendarische wielerbaan van Roubaix of een demarrage op de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen.
Maar schitteren in Milaan-Sanremo behoort nog niet tot de mogelijkheden. Van het Italiaanse wielermonument, dat zaterdag voor de 115e keer bij de mannen verreden wordt, bestaat ook dit jaar geen vrouweneditie. Al waren daar wel plannen voor.
Twee jaar geleden kondigde Milaan-Sanremo in navolging van de wielermonumenten Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik aan de iconische wedstrijd ook voor het vrouwenpeloton te willen organiseren. Maar sindsdien bleef het stil.
Annemiek van Vleuten zag het destijds wel zitten, een extreem lange wedstrijd van bijna 300 kilometer, met de beroemde kuitenbijters Cipressa en Poggio in de finale. En ook nu ze gestopt is, ziet ze de meerwaarde van de koers voor de sport.
"Het is leuk voor vrouwen om te laten zien dat wij ook prima lange afstanden kunnen rijden", vindt Van Vleuten. "Een extreem lange koers, die niet per se heel lastig is. Het zou een uniek evenement zijn op de vrouwenkalender."
'Misschien in de toekomst'
Maar zover is het dus nog niet. Navraag bij organisator RCS maakt duidelijk dat het organiseren van een vrouweneditie van Milaan-Sanremo nu geen prioriteit heeft. Een woordvoerder houdt het na enig aandringen bij een beknopte reactie.
Op een verzoek om meer toelichting wordt niet ingegaan.
En dus blijft het gissen naar een verklaring. Van Vleuten viel het in haar jaren in het peloton wel op dat men in Italië, vooral bij de RCS, wat achterliep met het organiseren van vrouwenwedstrijden. Pas dit jaar neemt de RCS, ook organisator van de Giro d'Italia voor mannen, de organisatie van die ronde voor vrouwen op zich.
Je hoort weinig vrouwen echt vragen om Milaan-Sanremo.
Maar er zijn meer redenen te bedenken. Ook Iris Slappendel (voorzitter van renstersvakbond The Cyclists' Alliance) en Beth Duryea (manager bij vrouwenploeg Canyon-Sram) zien de haken en ogen.
Om te beginnen de afstand. Volgens de UCI-regels mogen wedstrijden bij de vrouwen niet langer zijn dan 170 kilometer, dan wordt het route-technisch lastig om echt van Milaan naar Sanremo te rijden. Dat zou ook afbreuk doen aan het karakter van de wedstrijd, die mede bijzonder is omdat hij zo lang is.
Primavera Rosa
Tussen 1999 en 2005 bestond Milaan-Sanremo voor vrouwen wel als zo'n kortere versie: de Primavera Rosa. De Nederlandse Mirjam Melchers won hem in 2002.
Ook oud-renster Slappendel kan zeggen dat ze 'La Primavera' heeft gereden. "We reden die dag zó ver voor de mannen, dat er bijna geen fans langs het parcours stonden. Wat dat betreft heb ik er niet heel warme gevoelens aan overgehouden."
De wedstrijd werd vanaf 2006 niet meer georganiseerd vanwege financiële problemen.
Toen de RCS de plannen twee jaar geleden bekendmaakte, waren naast Van Vleuten ook Italiaanse rensters als Elisa Balsamo en Marta Cavalli enthousiast. Maar vakbondsvoorzitter Slappendel hoort die geluiden niet vaak terug uit het peloton. "Je hoort weinig vrouwen echt vragen om Milaan-Sanremo."
'Trofeo Binda is veel mooier'
In de huidige wielerkalender zou Milaan-Sanremo ook niet zo goed passen. Zondag rijden de vrouwen namelijk al de Trofeo Alfredo Binda, een van de zwaarste en belangrijkste klassiekers in het vrouwenwielrennen.
De koers, die iets ten noorden van Milaan wordt verreden, bestaat al sinds 1974 en heeft een imposante erelijst. Marianne Vos won hem vier keer, vorig jaar was Shirin van Anrooij de sterkste.
"Het is eigenlijk ook een veel mooiere wedstrijd dan Milaan-Sanremo, vind ik", lacht Slappendel.
"Het is een heel zwaar parcours, waarop een gevarieerde groep rensters kan winnen. En het weer speelt altijd mee: hij is met sneeuw verreden, maar ook met voorjaarsweer. Ik kan nog heel veel winnaressen bovenhalen van die race, omdat het bijna allemaal toppers zijn."
De wedstrijd speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge rensters, stipt Duryea van Canyon-Sram aan. "Ze organiseren ook een juniorenwedstrijd op dezelfde dag. Die koers is voor veel rensters een opstap naar de profs."
"Het zou zonde zijn als de Trofeo Binda moet wijken voor Milaan-Sanremo", vinden ook Slappendel en Van Vleuten.
'Focus op wedstrijden die er wel zijn'
Toch zou Van Vleuten het wel mooi vinden als alle wielermonumenten, dus ook Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije (ook van organisator RCS), een wedstrijd voor de vrouwen zouden krijgen. Maar het is voor haar geen reden om de barricades op te gaan.
"Het is leuker om te focussen op de wedstrijden die er wel zijn en daar een succes van te maken. Ik denk dat de RCS dan echt wel een keer wakker geschud gaat worden. Zo is het tot nu toe altijd gegaan."