Shell trotseert kritiek van klimaatcritici en blijft investeren in olie en gas
Rob Koster
Economieverslaggever
Rob Koster
Economieverslaggever
Automobilisten die hun tank vullen bij Shell moeten 15 tot 20 procent minder CO2 uitstoten in 2030. Dat is althans de CO2-reductiedoelstelling die Shell voor het eerst ook voor zijn klanten heeft geformuleerd. Het bedrijf verwacht de komende jaren een lager gebruik van benzine en diesel en meer gebruik van biobrandstoffen en elektriciteit.
Om die reden wordt het aantal elektrische laadpalen van Shell wereldwijd uitgebreid van 54.000 nu naar zo'n 200.000 in 2030. Het bedrijf bouwt ook een grote nieuwe raffinaderij in Pernis voor de productie van biodiesel en biokerosine. Afgelopen jaar nam Shell een grote Deense biogas-fabrikant over.
Andere wind
Shell moet van de rechter niet alleen zelf minder CO2 uitstoten, maar ook de uitstoot van zijn klanten terugbrengen. Dat is onderdeel van het vonnis dat is uitgesproken in de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell. Het bedrijf gaat weliswaar in hoger beroep, maar acht zich wel gebonden aan de uitspraak.
Tegelijkertijd zwakt Shell de algemene reductiedoelstelling voor 2030 af van 20 procent naar '15 tot 20 procent'. Shell houdt wel vast aan nul procent CO2-uitstoot in 2050 maar schrapt het tussentijdse doel van 45 procent reductie in 2035.
Wij geloven dat de wereld nog vele jaren olie en gas nodig heeft.
Sinds Shell geleid wordt door de Libanees-Canadese Wael Sawan en het hoofdkantoor is verplaatst van Den Haag naar Londen waait er een andere wind bij het bedrijf. De opvolger van de Nederlandse topman Ben van Beurden lijkt minder onder de indruk van de kritiek op het bedrijf door pensioenfondsen en milieuactivisten.
"Wij geloven dat de wereld nog voor vele jaren olie en gas nodig heeft, geproduceerd met minder uitstoot, naast schone energie zoals biobrandstoffen, duurzame elektriciteit en waterstof," aldus Sawan in de vandaag gepubliceerde Energietransitie Strategie 2024.
Shell trapt, aan de vooravond van het hoger beroep, letterlijk op het gaspedaal.
Milieudefensie treft Shell volgende maand opnieuw tijdens het hoger beroep in de klimaatrechtszaak en is vernietigend over de verduurzamingsplannen: "Shell trapt, aan de vooravond van het hoger beroep, letterlijk op het gaspedaal. De nieuwe klimaatambitie laat zien dat Shell door blijft gaan met het in gevaar brengen van mensenlevens en verergeren van de klimaatcrisis én zet zelfs meer in op gas", aldus campagneleider Nine de Pater.
Olie op peil en gasproductie omhoog
De energiegigant houdt de olieproductie voorlopig op peil en vergroot de productie van gas. Vanwege de verminderde aanvoer van Russisch gas via pijpleidingen, is de aanvoer van vloeibaar gas (lng) enorm toegenomen.
Het verminderen van de aanvoer van olie en gas is volgens het bedrijf onverantwoord zolang de vraag niet daalt. De enorme prijsstijgingen in Europa tijdens de energiecrisis als gevolg van de Russische aanval in Oekraïne hebben dat volgens Sawan aangetoond.
Bovendien is het bedrijf ervan overtuigd dat als Shell zich terugtrekt uit olie en gas, andere oliebedrijven deze rol overnemen. Bijvoorbeeld bedrijven uit de VS en het Midden-Oosten, die minder reductiemaatregelen nemen dan Shell.
Sawan liet vorig jaar tijdens een evenement in New York al weten dat duurzame energie ruimte krijgt bij Shell, maar alleen als dit geld oplevert. Veel duurzame energieprojecten zijn minder winstgevend dan de productie van olie en gas. De winsten die met olie en gas gemaakt worden zijn volgens het bedrijf noodzakelijk voor investeringen in risicovolle projecten met waterstof en het afvangen en opslaan van CO2.
De nieuwe bestuursvoorzitter van Shell wil echt niet verduurzamen en brengt daarmee het bedrijf in gevaar.
Shell is in Nederland de grootste investeerder in duurzame energie. Het legt onder meer windmolenparken op zee aan en bouwt de eerste grote waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Maar wereldwijd gaat het overgrote deel van de investeringen nog altijd naar olie- en gaswinning.
Tot ergernis van de activistische aandeelhouders van Follow This, die proberen Shell op andere gedachten te brengen met behulp van kritische pensioenfondsen en andere grote beleggers. Oprichter Mark van Baal van Follow This is niet blij met de nieuwe topman. "Ben van Beurden hield de schijn nog een beetje op maar Sawan is bang dat dit de aandeelhouders afschrikt. De nieuwe bestuursvoorzitter van Shell wil echt niet verduurzamen en brengt daarmee het bedrijf in gevaar", aldus Van Baal.
Follow This zal tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei opnieuw een resolutie indienen om het roer van de oliereus om te gooien. De kans dat dat lukt is klein. Veel kritische pensioenfondsen trekken zich helemaal terug uit fossiele brandstoffen en verkopen hun aandelen Shell. Daardoor hebben ze echter ook geen invloed meer op de koers van het bedrijf.