Van Dijk wint eerste tijdrit als moeder met overmacht, Meijering verrast met eindzege
Ellen van Dijk heeft twee dagen na haar terugkeer haar eerste tijdritzege geboekt. De 37-jarige wielrenster van Lidl-Trek maakte vrijdag na meer dan een jaar afwezigheid haar rentree in het profpeloton, nadat ze in oktober moeder was geworden van een zoon.
Ze koos bewust voor de kleinere Spaanse driedaagse Vuelta Extremadura Féminas, om in de luwte haar rentree te maken. Maar vooral ook omdat het een van de weinige koersen is met een tijdrit.
Die tijdrit van 17,2 kilometer met start en finish in Zafra, waar verder geen wereldtoppers aan de start stonden, schreef ze zondag met veel overtuiging op haar naam.
Van Dijk was 24 seconden sneller dan haar Australische ploeggenote Brodie Chapman. De Zweedse Stina Kagevi werd derde op ruim een minuut.
De laatste zege van Van Dijk was 17 maanden geleden, ook in een tijdrit. In september 2022 won ze de Chrono des Nations. Voor Van Dijk is de olympische tijdrit in Parijs dit jaar haar hoofddoel.
Laatbloeier Meijering pakt eindzege
De eindzege in Extremadura ging verrassend naar een andere Nederlandse, Mareille Meijering. Meijering was zaterdag de beste in de tweede etappe, een rit waarin veel geklommen moest worden.
Ze wist daarin het spoor te volgen van de vermaarde klimster Gaia Realini (vorig jaar derde in de Giro en de Vuelta) en dankzij een aanval in de afdaling voor het slotklimmetje naar Guadelupe kwam ze met een voorsprong van 22 seconden als winnares over de streep.
'Grote stap vooruit'
In de afsluitende tijdrit, waarin Meijering zevende werd, breidde ze die voorsprong zelfs nog wat uit. "Na mijn eerste etappezege, nu ook mijn eerste eindzege", vertelde de nuchtere Meijering na afloop. "Dit is echt een grote stap vooruit. En ik hoop dat er nog vele zeges volgen."
De 28-jarige Meijering combineerde het wielrennen de afgelopen jaren met haar werk als universitair docente in Utrecht en Groningen.
Vorig jaar richtte Meijering haar pijlen pas volledig op het wielrennen. Ze kreeg een contract bij de kleine Franse ploeg Zaaf, maar die ploeg bleek binnen een paar maanden niet over de middelen te beschikken om de rensters te ondersteunen.
Het grote Movistar zag de potentie van Meijering en lijfde haar halverwege het seizoen in.