Geen legale wietproef in Amsterdam, Kamer wil wel door met experiment
Het experiment met de verkoop van legaal gekweekte wiet in coffeeshops wordt niet uitgebreid naar Amsterdam. De wetswijziging die dat mogelijk moest maken, is in de Tweede Kamer weggestemd door een meerderheid van PVV, NSC, BBB, CDA, ChristenUnie, SGP, Denk en Forum voor Democratie. Een voorstel van de PVV om de hele proef 'on hold' te zetten totdat er een nieuw kabinet is, haalde het niet.
Dat laatste zou hebben betekend dat het experiment voorlopig beperkt zou blijven tot de twee gemeenten waar het nu loopt: Breda en Tilburg. De andere deelnemende gemeenten, Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad, zouden dan weer in de wachtkamer komen, maar dat plan werd uiteindelijk alleen gesteund door CDA, ChristenUnie, SGP en Denk.
De nieuwe Tweede Kamer is wel een stuk minder enthousiast dan de vorige Tweede Kamer over het experiment, dat is bedoeld om het criminele circuit uit de cannabis-markt te halen. De PVV, sinds de verkiezingen van 22 november de grootste partij in het parlement, ziet er helemaal niets in.
'Geen geëxperimenteer'
In het debat over de kwestie, vorige week, was PVV-Kamerlid René Claassen duidelijk over zijn standpunt: "Geen geëxperimenteer met onze jeugd. Welk signaal willen we als overheid afgeven: dat drugsgebruik normaal is of dat we gezond moeten leven en gezond moeten opgroeien?"
GroenLinks-PvdA, VVD en D66 zijn juist voorstander van het experiment. D66 hoopt dat het een eerste stap is naar volledige legalisering van cannabis en een betere regulering van de keten. CDA en ChristenUnie, die bij de vorming van Rutte IV nog instemden met uitbreiding van het experiment, zijn nu dus tegen.
Na jaren van discussie en voorbereiding ging de proef met legaal geteelde wiet eind vorig jaar van start. De verkoop is nu toegestaan in negentien coffeeshops in Breda en Tilburg. Zij mogen maximaal 500 gram legale wiet in voorraad hebben. Tien telers hebben een vergunning gekregen om legale cannabis te telen. De coffeeshops moeten precies bijhouden wat ze inkopen en verkopen, en wat de herkomst van de wiet is.
Binnenkort zou het experiment uitgebreid worden naar tenminste acht andere gemeenten, waarmee het totaal op tien zou komen. Het demissionaire kabinet wilde graag nog het stadsdeel Amsterdam-Oost als elfde 'gemeente', maar de wetswijziging die dat moest mogelijk maken, is nu dus weggestemd.
Onbehoorlijk bestuur
Het kabinet was faliekant tegen het plan van de PVV om het hele experiment te bevriezen. Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn, omdat de betrokken gemeenten niets liever willen dan zo snel mogelijk beginnen met de proef. Zij zien dat coffeeshops op dit moment wel cannabis mogen verkopen, maar voor de bevoorrading van hun winkel afhankelijk zijn van illegale leveranciers die soms banden hebben met de georganiseerde misdaad.
Ook de geselecteerde telers gingen er vanuit dat ze konden gaan leveren aan meer coffeeshops. Ze hebben investeringen gedaan in hun bedrijf om aan de eisen over kwaliteit en kwantiteit van hun producten te kunnen voldoen.