Stilte rond Kate verontrust Britten, maar paleis geeft weinig prijs
"Het gaat nog altijd prima." Met die korte verklaring verwijst een woordvoerder van het Britse paleis geruchten over de gezondheid van Catherine, de vrouw van kroonprins William, naar de prullenbak.
"Kensington Palace heeft in januari mededelingen gedaan over het verwachte herstelproces van de prinses en gezegd dat we alleen belangrijke updates zouden geven. Dat geldt nog steeds."
Het is maar de vraag of die beperkte informatie speculatie over de 42-jarige prinses de kop zal indrukken. Ze mag dan expliciet om privacy hebben gevraagd rond haar medische ingreep, steeds meer Britten vragen zich af hoe ernstig haar aandoening is. In januari werd alleen gezegd dat ze na een maagoperatie maanden moest aansterken, dat lijkt verontrustend lang.
Afgemeld
De onrust groeide dinsdag toen haar man William zich op het laatst afmeldde bij een herdenkingsdienst voor de Griekse koning Constantijn. Hoewel hij een schriftlezing zou houden voor zijn overleden peetvader, belde hij kort voor de dienst af.
William had in de directe nasleep van de operatie van Catherine al zijn agenda leeggemaakt om de zorg voor hun drie kinderen op zich te nemen en was juist weer voorzichtig begonnen met werkbezoeken. De afzegging leidde daarom tot veel vragen, zeker omdat de dienst gehouden werd op het landgoed Windsor, waar William woont.
Het paleis wilde echter alleen kwijt dat het niets te maken had met de kankerbehandeling van zijn vader Charles en kapte verdere vragen af met de mededeling dat het om een "persoonlijke aangelegenheid" ging.
Whatsappjes
Dat voedde de speculaties alleen maar meer. "Mijn whatsappjes tonen wat velen zich afvragen", schrijft koningshuisverslaggever Daniela Relph van de BBC in een analyse. "Wat is er mis met Kate? Waarom zeggen ze niks? Kwam William daarom niet opdagen?"
Alle speculatie verbaast koningshuisexpert Phil Dampier helemaal niets, zegt hij in de Daily Mail. "Als er geen reden wordt gegeven waarom prins William op het laatste moment afzegt, dan is speculatie helaas niet te vermijden. Dat zal soms ook ongefundeerd en oneerlijk zijn, maar zo steken sociale media nu eenmaal in elkaar."
Gisteren pakte William overigens de draad weer op met een bezoek aan een synagoge. Hij liet er de naam van zijn vrouw vallen bij een gezamenlijke veroordeling van groeiend antisemitisme, maar zweeg verder over haar situatie. Wel kreeg hij van het ontvangstcomité een bosje bloemen voor haar mee.
Wat het mysterie alleen maar opvallender maakt is het feit dat het paleis juist opvallend open is over de gezondheidssituatie van Charles. Er waren persberichten toen de koning een prostaatonderzoek onderging en nog eentje toen daarbij kanker werd vastgesteld.
Ook Charles heeft alle publieke optredens afgezegd, maar ondanks zijn kankerbehandeling werden er wel foto's van hem gepubliceerd. Op de beelden is hij aan het werk te zien, in gesprek met premier Sunak en bij het lezen van beterschapskaarten.
Zo zorgde Buckingham Palace ervoor dat de koning zichtbaar bleef:
BBC-analist Relph benadrukt dat de verschillende grondwettelijke rollen van beide royals het onderscheid verklaren. "Op Catherine ligt niet dezelfde druk om in de openbaarheid te treden. Zij is niet de vorst, ze hoeft niemand gerust te stellen. 'Jammer dan' lijkt het antwoord op de roep om informatie."
Maar verslaggever Richard Kay van de Daily Mail denkt niet dat het paleis daarmee kan wegkomen tot Pasen, het moment dat het herstel van Kate afgerond zou moeten zijn. "Zelfs een vluchtige blik op de alle berichten op sociale media moet koninklijke adviseurs toch duidelijk maken dat als er een vacuüm valt, dat dan gevuld zal worden?"