Zes jaar cel voor oud-international Promes om cocaïnesmokkel
Profvoetballer Quincy Promes is door de rechtbank in Amsterdam bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel. Hij stond terecht voor betrokkenheid bij de smokkel van ruim 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Een medeverdachte kreeg dezelfde straf.
Promes gaat in hoger beroep, liet een van zijn advocaten na de uitspraak weten.
Tegen de 32-jarige oud-Ajacied was negen jaar cel geëist. Promes verblijft in Rusland, waar hij uitkomt voor Spartak Moskou. Zijn advocaten betoogden eerder dat de voetballer zijn "arbeidsrechtelijke verplichtingen" voorrang gaf boven het strafrechtelijk onderzoek. In januari ging Promes met Spartak naar Dubai voor een trainingskamp.
Vanwege zijn afwezigheid heeft Promes geen verklaring afgelegd over de feiten die hem ten laste zijn gelegd. De politie heeft hem nooit kunnen horen. Hij ontkent volgens zijn verdediging betrokkenheid bij de smokkel.
De rechtbank heeft, ook voor een eerdere veroordeling, een bevel tot gevangenneming afgegeven. Het OM had eerder al een arrestatiebevel uitgevaardigd waardoor de voetballer riskeert te worden aangehouden als hij Rusland verlaat.
Cryptoberichten
Het bewijs tegen Promes bestaat voornamelijk uit een aantal onderschepte cryptoberichten, waaruit blijkt dat Promes zich intensief bemoeide met de cocaïnesmokkel. Die vond plaats in januari 2020. Het ging om twee partijen die verstopt waren in een lading zakken zeezout op een containerschip uit Brazilië. De douane wist een van die partijen te onderscheppen.
Volgens de rechtbank is bewezen dat de voetballer inderdaad betrokken was bij het drugstransport. Andere gebruikers van de chatdienst Sky bevestigen dat de naam 'Fantasma' door Promes werd gebruikt en ook de telefoon die werd gebruikt is volgens de rechtbank, op basis van locatiegegevens, van Promes geweest. In de uitspraak benadrukt de rechtbank dat Promes als profvoetballer een voorbeeldfunctie heeft voor met name jongeren.
Rechterhand
De recherche kwam bij Promes terecht na tips uit het criminele milieu. Ook een neef van Promes was volgens het OM betrokken bij de smokkel. Tegen deze Marylo V. was acht jaar geëist, ook hij was niet aanwezig bij de uitspraak. Volgens het OM was hij de rechterhand van Promes. De voetballer speelde een belangrijkere rol volgens het OM, omdat hij veel geld in het transport zou hebben geïnvesteerd.
Promes werd vorig jaar al voor een ander feit veroordeeld: hij kreeg 1,5 jaar cel opgelegd voor een steekpartij op een feest in Abcoude. Daartegen is hij in hoger beroep gegaan. In een civiele zaak werd vorige week bepaald dat Promes het slachtoffer een schadevergoeding moet betalen.
Nieuwsuur maakte eerder deze reportage over de vervolging van Promes: