Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand
De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer zet een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.
Vanmiddag stemde een meerderheid van de senatoren tegen het wetsvoorstel van Jetten stemmen. De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling moet blijven. Volgens GroenLinks-PvdA worden zonnepanelen nu net bereikbaar voor mensen met een laag inkomen, en dan moet je de subsidie niet afschaffen.
BBB ziet de afbouw als een "pure belastingmaatregel" van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen. Voordat het salderen afgeschaft wordt, moet eerst de congestie op het net opgelost worden, vindt de partij.
Ook PVV, SP, Partij voor de Dieren en JA21 stemden tegen. Daarmee verwierp een meerderheid van 43 van de 75 senatoren het voorstel.
Eerder stemde de Tweede Kamer wel in met de wetswijziging. Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder overheidssteun een goede investering zijn. De regeling kost de schatkist bovendien honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten en mensen zonder panelen betalen deels de rekening.
Bekijk hier hoe dat zit:
Jetten deed vorige week, tijdens het debat, nog een laatste oproep aan de senaat om wel in te stemmen met zijn plan. Hij noemde het "onverantwoord" om de salderingsregeling in stand te houden, vanwege de kosten voor de schatkist.
Om de senatoren van met name GroenLinks-PvdA van gedachten te doen veranderen deed hij nog de toezegging om woningcorporaties te helpen om de uitrol van panelen op huurhuizen te versnellen. Die belofte was voor de fractie niet voldoende.
Jetten: gaat veel mensen benadelen
Jetten reageert teleurgesteld op het wegstemmen van zijn plannen. "Dit lijkt misschien sympathiek van de Eerste Kamer, maar uiteindelijk gaat het veel mensen benadelen." Volgens de minister gaan mensen zonder zonnepanelen opdraaien voor de inkomsten die de energiebedrijven mislopen. Dat kan oplopen tot enkele tientjes per maand, is zijn inschatting.
Ook verwacht hij dat mensen met zonnepanelen vaker een terugleveringsvergoeding gaan betalen op momenten dat energiebedrijven weinig behoefte hebben aan stroom. En het handhaven van de subsidie creëert volgens Jetten een nieuw financieel probleem voor het nieuwe kabinet.