Britten geschokt en verdrietig over zieke koning Charles
Het nieuws over de ziekte van koning Charles overheerste vanochtend de voorpagina's van de Britse kranten. Alle kranten staan stil bij het nieuws dat bij de 75-jarige koning een vorm van kanker is gevonden en dat hij daaraan wordt behandeld.
Premier Sunak zei in een interview met de BBC dat hij "geschokt en verdrietig" is maar dat de ziekte in een vroeg stadium is ontdekt. Buiten Buckingham Palace klinken reacties als: "slecht nieuws voor het land", "heel triest om te horen" en "we hopen op een positieve uitkomst". Ook zeggen mensen dat ze het sneu voor de koning vinden dat hij al zo kort na het bestijgen van de troon, nu 17 maanden geleden, ziek is geworden.
Zo reageren Britten op het nieuws:
Gisteren maakte Buckingham Palace bekend dat bij koning Charles na een operatie vanwege een vergrote prostaat "een vorm van kanker" is geconstateerd. Om welke soort kanker het gaat is niet bekendgemaakt, maar het gaat volgens Buckingham Palace niet om prostaatkanker.
De koning werd op 29 januari uit het ziekenhuis ontslagen na de operatie aan zijn prostaat. Hij krijgt inmiddels "reguliere behandelingen" vanwege de kanker, meldt het paleis.
Op advies van zijn artsen heeft hij zijn publieke taken voorlopig neergelegd. Hij zal gedurende zijn behandeling wel gewoon de staatszaken blijven uitvoeren, zoals het wekelijkse bezoek van premier Sunak.
Het aantal werkende royals binnen het Britse koninklijk huis wordt steeds kleiner. Prins Andrew, een broer van Charles, is geen werkend lid meer van het koningshuis. Hij heeft al zijn taken moeten neerleggen vanwege het schandaal rond de voor seksueel misbruik veroordeelde Jeffrey Epstein waarmee hij bevriend was.
Charles' tweede zoon Harry is met zijn vrouw Meghan vertrokken naar Amerika en werkt ook niet meer voor het koninklijk huis. Harry is wel naar Londen gevlogen om zijn vader op te zoeken.
Door de situatie van Charles zullen de andere leden van het koninklijk huis meer in beeld komen, vooral Charles' vrouw Camilla en zijn zoon prins William, de troonopvolger. Er zijn nu dus waarschijnlijk te veel publieke taken voor te weinig royals. Hoe dat moet worden opgelost is nog niet duidelijk.
Optimistisch
Koning Charles zelf is optimistisch over zijn behandeling, aldus Buckingham Palace. "Hij is dankbaar voor de snelle interventie van zijn medisch team, dat mogelijk werd gemaakt door de recente opname", staat in een verklaring uitgegeven door het paleis. Ook kijkt hij "ernaar uit om zo snel mogelijk weer zijn volledige publieke taken te hervatten". Wanneer dat zal zijn blijft vooralsnog onduidelijk.
De meeste Britten zijn ook te spreken over de nieuwe openheid vanuit het paleis: "Het is bemoedigend dat ze ons op de hoogte houden", zegt een voorbijganger in de buurt van Buckingham Palace tegen de NOS.
Een ander zegt "Het is beter om gewoon te zeggen wat er aan de hand is, anders gaan mensen maar speculeren". Maar bij sommigen roept het ook achterdocht op: "Het is misschien wel erger dan het nu lijkt, omdat ze ermee naar buiten zijn gekomen".
Lijn van opvolging
Mocht de medische situatie van de koning toch zo verslechteren dat hij zou overlijden of afstand zou willen doen van de troon, dan is zijn oudste zoon William de eerste in de lijn van opvolging. Daarna volgen Williams drie kinderen George, Charlotte en Louis.
Als vijfde in de lijn van opvolging staat prins Harry, gevolgd door zijn kinderen Archie en Lilibet. Prins Andrew is, ondanks het schandaal waarin hij verwikkeld is, nog altijd de achtste in lijn van de troonopvolging. Zijn broer Edward staat op de veertiende plaats en zijn zus Anne op de 17de plaats.