Komende jaren grote verschillen tussen energierekeningen, waarschuwt Essent
De komende jaren zullen de verschillen tussen energierekeningen van huishoudens groter worden. Tot die conclusie komt energiemaatschappij Essent op basis van een onderzoek naar de energierekening van 2035. De grootste energiemaatschappij van Nederland, met ruim 2 miljoen klanten, waarschuwt voor de gevolgen voor huishoudens die weinig te besteden hebben.
Vooral voor huishoudens met een cv-ketel worden de energiekosten hoger in vergelijking met de huishoudens die in staat zijn om te verduurzamen, zegt Essent-directeur Resi Becker. "Naar verwachting zal in 2035 de energierekening ongeveer 3000 euro per jaar zijn. Voor huishoudens die niet in staat zijn om te verduurzamen kan dat zo maar 800 euro extra zijn."
Maatregelen nodig
"Als deze ontwikkeling doorzet wordt het draagvlak voor de energietransitie echt een thema," waarschuwt Becker. Zij roept daarom een nieuwe regering op maatregelen te nemen. "Verlaag de gasbelasting en kijk naar een verlaging van de netbeheerkosten."
Daarom wil Essent dat het Tijdelijke Noodfonds Energie permanent wordt. Dit fonds is bedoeld om mensen te helpen die de energierekening niet meer kunnen betalen.
Ook zou een nieuw kabinet subsidies voor woningisolatie en warmtepompen intact moeten laten als het aan de energiemaatschappij ligt. "Het ontbreekt 2,8 miljoen huishoudens aan financiële middelen om het huis te verduurzamen. Het is dan ook veel te vroeg om met initiatieven zoals het Nationaal Isolatieprogramma te stoppen."
Netbeheerkosten
Huizen met een gasketel worden extra geraakt, maar vrijwel alle huishoudens krijgen te maken met een blijvend hogere energierekening ten opzichte van 2021, het jaar voor de energiecrisis. Of je nou gas, stroom of warmte afneemt: de netbeheerkosten lopen op, blijkt uit het onderzoek uitgevoerd door adviesbureau Berenschot.
"De netbeheerkosten zullen oplopen door investeringen die moeten worden gedaan voor de energietransitie", stelt onderzoeker Rob Geldhof van Berenschot. "Hoogspanningskabels, elektriciteitsstations, batterijen voor opslag: de infrastructuur voor de elektrificatie vergt grote investeringen."
Ook het aanleggen van warmtenetten en het aanpassen van gasaansluitingen zijn kostbaar, zegt Geldhof.
Prijsschommelingen blijven
De prijs van de energie zal, naar verwachting, ook niet terugzakken naar het niveau van voor de energiecrisis. Weliswaar is de prijs gezakt na een flinke stijging door de Russische inval in Oekraïne, maar volgens Essent zijn we voorlopig niet af van prijsschommelingen door onzekerheid over het energieaanbod.
Geopolitieke spanningen kunnen invloed hebben op de levering van olie en (vloeibaar) gas. Daarbij neemt het aandeel zon- en windenergie toe. Omdat het niet altijd even zonnig of winderig is, varieert het aanbod. Die onzekerheid zien we terug in de prijs van energie.