Kamer kiest boegbeeld parlement, uitkomst nog niet te voorspellen
De Tweede Kamer kiest vanaf 10.15 uur zijn nieuwe voorzitter en daar wordt uitgebreid de tijd voor genomen. Want de voorzitter, de opvolger van Vera Bergkamp (D66), is het boegbeeld van het parlement.
Dit Kamerlid moet niet alleen de soms hoogoplopende debatten in de plenaire zaal in goede banen leiden. De voorzitter van de Tweede Kamer is ook het gezicht naar buiten toe, met ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. En verder moet hij of zij ook aanwezig zijn bij belangrijke bijeenkomsten, zoals de kranslegging op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei.
Voor deze prestigieuze baan hebben zich twee Kamerleden gemeld. De eerste was vorige week Tom van der Lee.
Bij de verkiezing mogen eerst alle vijftien partijen vragen stellen over hun verwachtingen van een nieuwe Kamervoorzitter. Daarna geven Van der Lee en Bosma antwoord en proberen ze de toehoorders te overtuigen van hun kundigheid en toekomstplannen.
De tweede kandidaat, PVV'er Martin Bosma, heeft ervaring met deze procedure: in 2016 en 2021 wilde hij ook al voorzitter worden. Hij wil het opnieuw proberen, maakte hij dit weekend bekend.
Aan het eind van het debat, mogelijk pas eind van de middag, volgt de stemming. Alle aanwezige Kamerleden (minimaal 76) schrijven hun voorkeur op een briefje en dat is geheim. Er mag ook op niet-kandidaten gestemd worden. Na het tellen wordt de uitslag voorgelezen.
Als een van de kandidaten een meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen heeft, is die de nieuwe voorzitter.
Niet onomstreden
De uitkomst is lastig te voorspellen. De kansen van Bosma zijn groot, want de PVV is met 37 zetels de grootste partij en er is een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer. Het is dus ook de vraag of deze partijen, zoals de VVD, NSC, BBB, een linkse kandidaat zoals Van der Lee aan deze functie willen helpen.
Maar Bosma is vanwege zijn uitspraken niet onomstreden. Het is niet goed te peilen hoe zwaar zijn eerdere uitspraken over bijvoorbeeld 'omvolking' liggen bij nieuwe Kamerleden van bijvoorbeeld NSC. De keuze is bij de partij van Omtzigt 'vrij', dat wil zeggen dat individuele fractieleden het voor zichzelf mogen bepalen. Nu hullen veel Kamerleden zich nog in stilzwijgen.
Wel lijkt zeker dat het geruime tijd zal duren: de verkiezing in 2021 nam zo'n acht uur in beslag.