Zomercarnaval Rotterdam erkend met plek op Unesco-lijst
Het Zomercarnaval Rotterdam staat vanaf nu op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Ook de techniek van graslandbevloeiing - waarbij water uit een rivier of beek via geulen door een weiland wordt geleid voor irrigatie - is op de lijst gezet.
Het Zomercarnaval stond al op de Nederlandse lijst van immaterieel erfgoed. In 2020 nomineerde toenmalig minister Van Engelshoven van Cultuur de bonte stoet praalwagens, carnavalsgroepen en dansers voor de internationale Unesco-lijst. Ze zei dat het evenement de diversiteit van Nederland weerspiegelt en mensen verbindt.
Unesco zegt dat het Zomercarnaval teruggrijpt op carnavalstradities uit het Caribische deel van het koninkrijk en uit Kaapverdië, Suriname en Spanje. "Groepen met verschillende achtergronden bereiden zich een jaar lang voor. Samen maken ze kostuums of wagens en repeteren voor de parade. Deze gezamenlijke inspanning maakt het Zomercarnaval tot 'levend erfgoed van de mensheid'."
Dit is wat de honderdduizenden bezoekers van het Zomercarnaval ieder jaar zien:
Ook de irrigatietechniek graslandbevloeiing krijgt dus een plek op de erfgoedlijst. Nederland had die met zes andere EU-landen voorgedragen. Unesco spreekt van een ingenieuze techniek, die zorgt voor meer biodiversiteit en vruchtbaardere grond. In delen van Overijssel en Noord-Brabant wordt de techniek nog steeds toegepast.
De Unesco-lijst telt bijna 700 tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld "die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties". Andere Nederlandse inschrijvingen zijn de corsocultuur en de valkerij (beide 2021) en het ambacht van de molenaar (2017).