Bosz initieerde Feyenoords beruchtste transferzomer: 'Legde wel fundament voor de club'
Peter Bosz is zondag terug in De Kuip. Het is de plek waar de huidige trainer van PSV in de jaren negentig als noeste en geliefde Feyenoord-middenvelder, toen nog met lang haar, successen heeft gevierd. Als technisch directeur was Bosz tussen 2006 en 2009 minder succesvol in Rotterdam, maar ook die tijd koestert hij.
"Toen ik later mijn trainerscarrière weer oppakte, heb ik veel aan die periode gehad, omdat je dan een keer aan de andere kant van de tafel hebt gezeten", vertelt Bosz in april in Studio Voetbal over zijn tot nu toe enige uitstap als technisch directeur.
"Ik weet sindsdien dat je als trainer één belangrijk persoon hebt waarmee je moet samenwerken, en dat is je technisch directeur. Ik heb er daarna altijd voor gezorgd dat ik met mijn technisch directeuren een goede band opbouwde."
Jansen benadert Bosz
Bosz gaat medio 2006 aan de slag in Rotterdam-Zuid, nadat hij enkele maanden daarvoor zijn ja-woord had gegeven aan adviseur Wim Jansen, een goede vriend van Bosz, om de technische leiding van Feyenoord op zich te nemen.
Bosz verlaat Heracles na twee succesvolle jaren en weet dat zijn tweede Feyenoord-avontuur een gigantische klus wordt.
De club kampt met een schuld van om en nabij 40 miljoen euro en komt in augustus 2006 onder curatele te staan, maar de selectie moet kwalitatief op peil blijven na het vertrek van sterspelers Dirk Kuijt en Salomon Kalou.
Bosz merkt ook op facilitair gebied dat 'zijn' Feyenoord zich de voorbije jaren nauwelijks heeft ontwikkeld. Hij mist een topsportklimaat. "Je moet durven vernieuwen, want als je dat niet doet, gaat de concurrentie je voorbij. Misschien hebben we een tijd stilgestaan", vertelt Bosz in maart 2007 over zijn bevindingen.
Bosz brengt een cultuuromslag teweeg. Hij introduceert bij Feyenoord onder meer een spitsentrainer, een fysieke trainer, video-analyses, een voedingsdeskundige en mentale begeleiding. Ook de traditionele vrije dag voor de selectie, op woensdag, wordt van tafel geveegd. "Feyenoord moest van heel ver komen", aldus Bosz.
Peter Bosz vertelt in maart 2007 over de veranderingen die hij als technisch directeur teweeg wil brengen bij Feyenoord:
Terwijl trainer Erwin Koeman op dat moment aan het roer staat, eindigt Feyenoord in het eerste seizoen van Bosz op de zevende plaats. Die klassering moet anders, oordeelt de technisch directeur.
Zak met geld
Hij krijgt van Chris Woerts en Onno Jacobs, de respectievelijk commerciële en financiële mannen bij Feyenoord op dat moment, een zak geld om de transfermarkt op te gaan. En zo ontstaat medio 2007 misschien wel de beroemdste transferzomer uit de clubgeschiedenis.
Spelers van naam zoals Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland, Tim de Cler en later ook Denny Landzaat komen voor veel geld naar De Kuip. En trainer Bert van Marwijk, de man die Feyenoord in 2002 naar de winst van de UEFA Cup leidde, volgt de vertrokken Koeman op.
"De opzet was dat Feyenoord met die ploeg en een vakman als coach kampioen van Nederland zou worden en de Champions League zou halen, om zo de financiële situatie te kunnen verbeteren", vertelt Eric Gudde, die tussen oktober 2007 en november 2017 de algemeen directeur van Feyenoord is.
De Rotterdamse koopwoede heeft aanvankelijk effect, want Feyenoord staat in de winterstop met PSV bovenaan in de eredivisie. Maar de Rotterdammers houden het niveau van de eerste seizoenshelft niet vol. Feyenoord verliest in januari met 1-0 van PSV in De Kuip, haakt af in de titelstrijd en eindigt als zesde.
Bosz en Feyenoord krijgen begin 2008 een nieuwe tegenvaller te verwerken als Van Marwijk bekendmaakt dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt voor een baan als bondscoach van het Nederlands elftal. "We zaten daar toen totaal niet op te wachten", herinnert Gudde zich. "Die keuze heeft invloed gehad op de rest van het seizoen. Maar Van Marwijk had nu eenmaal een clausule in zijn contract, dus dan doe je er niets aan."
Feyenoord wint in dat seizoen wel ten koste van Roda JC de KNVB-beker, al is dat vooral een zoethoudertje voor de dan al morrende achterban.
Ontslag Verbeek, Bosz solidair
Bosz stelt in juli 2008 Gertjan Verbeek aan als opvolger voor Van Marwijk, maar opnieuw vallen de resultaten tegen. Verbeek wordt in januari 2009 ontslagen bij Feyenoord. De technisch directeur voelt zich verantwoordelijk voor de gang van zaken en vertrekt in navolging van Verbeek.
Gudde probeert Bosz dan nog op andere gedachten te brengen. "Want ik wilde hem niet kwijt. Het zou immers de continuïteit van de club schaden. Maar Peter was duidelijk en ik respecteerde zijn beslissing."
Peter Bosz kijkt in april 2023 tijdens Studio Voetbal terug op zijn periode als technisch directeur van Feyenoord:
Bosz kijkt anno 2023 met gemengde gevoelens terug op zijn periode in Rotterdam-Zuid als technisch directeur. "Ik heb met heel veel mensen binnen Feyenoord, heel fijn samengewerkt. Ik heb de club uiteindelijk niet kunnen brengen waar ze naartoe moesten: ieder jaar voor het kampioenschap meespelen. Daar was zoveel voor nodig", zegt hij in Studio Voetbal.
De trainer van PSV betwijfelt of hij ooit weer technisch directeur wordt ("ik ga sowieso dingen niet heel lang meer doen"), maar heeft wel veel van die periode geleerd. "Het is niet alleen een kwestie van goede spelers halen, maar je moet ook een goede organisatie en structuur neerzetten."
Peter is een vakman. Ik heb fijn met hem samengewerkt. Maar van die financiële pijn krijg ik nog grijze haren.
Vooral op die laatste twee punten heeft Bosz wel degelijk iets fundamenteels achtergelaten voor Feyenoord, zo oordeelt Gudde. "Ja, die transferzomer van 2007 was een risico, want achteraf, dan is het altijd makkelijk praten, heeft het nog jaren geduurd om die financiële pijn weg te werken. Ik krijg er nu nog grijze haren van."
"Maar Peter heeft Feyenoord in de breedste zin van het woord proberen te professionaliseren. We konden misschien niet voortbouwen op het gewenste tempo, omdat het gemiste kampioenschap ook zijn weerslag op de financiële situatie had", zegt Gudde.
Maar de periode van Bosz vooral ophangen aan die dure transferzomer uit 2007? Dat gaat Gudde te ver. "Peter is een vakman. Hij was dikwijls ook bij de jeugdopleiding betrokken en wist welke stip aan de horizon we wilden bereiken. Ik heb buitengewoon fijn met hem samengewerkt."