'Vitesse-eigenaar Ojf leende wel degelijk miljoenen van Abramovitsj'
De Russische eigenaar van Vitesse, Valeri Ojf, heeft wel degelijk miljoenen geleend van landgenoot Roman Abramovitsj, zo blijkt uit onderzoek van NRC en Trouw. Eerder ontkende Ojf tegenover de voetbalbond KNVB geld van de voormalig Chelsea-eigenaar te hebben gekregen.
Het nieuws is mogelijk belastend voor Vitesse. The Guardian maakte eerder al bekend dat Abramovitsj Vitesse in het geheim financierde. Dat zou hij gedaan hebben in de periode dat hij ook eigenaar was van Chelsea. En dat is verboden vanwege belangenverstrengeling.
Twee leningen
Ojf heeft tegenover de twee kranten bevestigd dat zijn bedrijf Matteson Overseas en Sonora Capital Investments, een bedrijf van Ambramovitsj, in augustus 2020 een leenovereenkomst hebben gesloten voor tien miljoen dollar (ongeveer 9 miljoen euro), daarvan zou 2,9 miljoen dollar (2.6 miljoen euro) zijn gebruikt en een maand later zijn terugbetaald.
Het geld is volgens Ojf niet gebruikt voor het financieren van Vitesse, maar het zou nodig zijn om 'redenen van liquiditeit'. Wat daar precies mee bedoeld wordt, is niet duidelijk.
Het was niet de enige lening die de Rus afsloot met een link naar Abramovitsj. Ojf heeft met Matteson Overseas in 2019 ook twintig miljoen dollar (ongeveer 18 miljoen euro) geleend van Heathville Investments. Dat is een bedrijf van Eugene Tenenbaum, die destijds directeur van Chelsea was. Abramovitsj was op dat moment eigenaar van de Londense club.
Volgens Ojf is daar 7 miljoen euro van gebruikt en terugbetaald. Ook dat geld zou niet voor de Arnhemse club zijn gebruikt.
'Abramotvitsj beschouwde Vitesse als zijn club'
Hoewel het voor Abramovitsj verboden was om twee clubs te hebben, beschouwde hij Vitesse wel als zijn club, zo zochten de journalisten uit.
In 2011 tekende het bedrijf Leiston Holdings Limited van Abramovitsj en de Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi een overeenkomst. In dat contract werd afgesproken dat Zahavi op zoek ging naar spelers die het bedrijf van Abramovitsj kon kopen. Als die spelers met winst werden doorverkocht, zouden ze de opbrengst delen.
Maar er stond een uitzondering in het contract. "Special arrangements relating to Chelsea Football Club and Vitesse FC". Als spelers werden verkocht aan een van die twee clubs, zou Zahavi niet de helft krijgen, maar een vergoeding waarvan Abramovitsj de hoogte zou bepalen.
'Nooit invloed op beleid ervaren'
Vitesse zegt op haar site dat het nooit op de hoogte is geweest van mogelijke afspraken waarbij Abramovitsj direct of inderect betrokken zou zijn. "Vitesse heeft nooit enige invloed van de heer Abramovitsj ervaren op haar beleid. Dat is ook de oprechte verklaring van voormalig clubbestuurders."
Ojf heeft, na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aangegeven afstand te willen doen van Vitesse. De Arnhemse club is dan ook verwikkeld in een langdurig overnameproces. Het Amerikaanse Common Group wil de Arnhemse club overnemen.
Vitesse-directeur Peter Rovers hoopt dan ook snel afstand te kunnen doen van het Russische verleden. "Al waren we zelf niet betrokken en kunnen we het verleden ook niet meer veranderen, we blijven er op dit moment heel veel last van houden. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en het terugtreden van grootaandeelhouder Oyf proberen we ons te ontvlechten van het Russische verleden. Het zou ons op vele vlakken enorm helpen wanneer dat op korte termijn nu eindelijk zou kunnen gebeuren."
KNVB wil documenten zien
De KNVB zegt in een reactie aan NRC en Trouw niet op de hoogte zijn geweest van de contracten tussen Abramovitsj en Ojf. Maar wil de documenten wel graag zien, ook met het oog op de beoogde overname. "De KNVB acht het van groot belang dat de licentiecommissie de documenten ontvangt."